Tina fisken (om fryst används).
Skala lök och vitlök. Strimla löken och finhacka vitlökarna. Dela, kärna ur och strimla paprikan. Skölj potatisarna och skär dem i bitar.
Fräs lök, vitlök, paprika och potatis i oljan i en stor kastrull i 2 minuter.
Tillsätt tomatpuré, saffran, vatten, vinäger och salt. Sjud på svag värme under lock tills potatisen är nästan mjuk, ca 10 minuter.
Rör ner grädden och sjud ytterligare några minuter tills potatisen är mjuk rakt igenom.
Skär laxen i ca 3 x 3 cm stora fyrkanter.
Riv det yttersta av apelsinskalet och spara det till serveringen. Pressa saften ur apelsinen och tillsätt den i grytan.
Lägg i laxen och låt den sjuda på svag värme cirka 3-4 minuter under lock eller tills laxens innertemperatur är 54°C.
Hacka persiljan.
Servera fiskgrytan toppad med persilja och apelsinskal.