Tillagningstid: Under 45 min
4 portioner
Ingredienser
- 4 port ris, gärna basmatiris
- ca 600 g laxfilé
- 1 msk riven färsk ingefära
- 1/2 dl japansk soja
- 1/2 dl sweet chilisås
- 1 1/2 msk sesamfrö
- salt och peppar
- 1/2 förp böngroddar (à 180 g)
- 2 morötter
- 1/2 påse salladslök (à 125 g)
- 1/2 isbergssallad
- 1 lime
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°C.
- Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
- Skär laxen i portionsbitar och lägg den i en ugnssäker form. Skala och riv ingefäran. Vispa ihop sojan med chilisåsen och blanda i ingefäran. Pensla på hälften av sojablandningen på laxen. Strö sesamfröna över fisken och krydda med salt och peppar.
- Skölj böngroddarna och låt dem rinna av. Skala och strimla morötterna fint. Strimla salladslöken och salladen. Blanda alla grönsaker i en skål.
- Stek laxen mitt i ugnen ca 12 minuter eller tills innertemperaturen är 56°C.
- Smaka av återstående sojablandning med lite pressad limesaft. Skär resten av limen i klyftor.
- Servera grönsakerna med fisken, riset, sojadressingen och limeklyftor.
*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration