Ugnsbakad lax med soja och ingefära

Tillagningstid: Under 45 min

4 portioner

Ingredienser

  • 4 port ris, gärna basmatiris
  • ca 600 g laxfilé
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 1/2 dl japansk soja
  • 1/2 dl sweet chilisås
  • 1 1/2 msk sesamfrö
  • salt och peppar
  • 1/2 förp böngroddar (à 180 g)
  • 2 morötter
  • 1/2 påse salladslök (à 125 g)
  • 1/2 isbergssallad
  • 1 lime

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  • Skär laxen i portionsbitar och lägg den i en ugnssäker form. Skala och riv ingefäran. Vispa ihop sojan med chilisåsen och blanda i ingefäran. Pensla på hälften av sojablandningen på laxen. Strö sesamfröna över fisken och krydda med salt och peppar.
  • Skölj böngroddarna och låt dem rinna av. Skala och strimla morötterna fint. Strimla salladslöken och salladen. Blanda alla grönsaker i en skål.
  • Stek laxen mitt i ugnen ca 12 minuter eller tills innertemperaturen är 56°C.
  • Smaka av återstående sojablandning med lite pressad limesaft. Skär resten av limen i klyftor.
  • Servera grönsakerna med fisken, riset, sojadressingen och limeklyftor.

*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration

Lämna en kommentar