Lax i ugn

Lax är en fantastisk fisk som är full av hälsosamma näringsämnen och har en underbar smak och textur. En av de bästa sätten att tillaga lax är att baka den i ugnen, vilket ger en härlig krispig yta och saftigt, mjukt kött. Oavsett om du är en erfaren kock eller bara en nybörjare kommer detta recept att hjälpa dig att skapa en fantastisk måltid som kommer att imponera på alla runt middagsbordet.

Tillagningstid: Under 60 min

6 portioner

Ingredienser

  • 1 kg lax med skinn, färsk och rensad
  • mjölkfritt margarin till långpannan
  • 1 tsk salt
  • 3 tsk citronpeppar
  • 1 1/2 dl klippt dill
  • 4 dl havrebaserad grädde
  • pressad eller kokt potatis
  • majs
  • citronklyftor

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Smörj en långpanna eller stor ugnssäker form med lite margarin. Lägg i laxen med skinnsidan uppåt. Krydda skinnet med salt och citronpeppar. Sätt in laxen i ugnen, långt ner, i ca 25 minuter.
  • Ta ut laxen, dra av skinnet och krydda ytterligare med salt och citronpeppar och strö över dillen. Häll grädden runt om. Sätt in laxen i ugnen ytterligare 15 minuter.
  • Till servering: Servera med pressad eller kokt potatis, majs och citronklyftor.

*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration

Ugnsbakad lax

En läcker och välsmakande rätt som passar lika bra till buffé som till middag är ugnsbakad lax med smak av citron och dill, serverad med en fräsch jordgubbssalsa och krämig gurkyoghurt. Detta recept kommer garanterat att imponera på dina gäster och är enkelt att tillaga i ugnen.

Ingredienser 6 portioner

  • 1.2 kg laxfilé, med skinn
  • 2 tsk olja
  • 1 msk flingsalt
  • 1 tsk grovmald svartpeppar

Till garnering

  • dill och citron

Gurkyoghurt

  •  1 liten gurka
  • 3 dl yoghurt 10%
  • 1 vitlöksklyfta, riven
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk finhackad persilja
  • salt

Jordgubbssalsa

  • 500 g jordgubbar
  • 0.5 lime, pressad saft
  • flingsalt
  • 15 myntablad
  • 0.5 tsk rosépeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Lägg laxen med skinnsidan ner på en plåt med bakplåtspapper.
  2. Pensla laxen med olja och krydda med salt och peppar. Tillaga laxen mitt i ugnen till en innertemperatur på 47°, ca 25 min. Tas tempen på den tjocka delen kan de som vill äta mer tillagad lax ta av den tunnare delen.
  3. Servera fisken med citron, färsk dill, gurkyoghurt och jordgubbssalsa.

Gurkyoghurt

  1. Skala ev gurkan och skär i tärningar. Blanda med yoghurt, vitlök, olja och persilja. Smaka av med salt.
  2. JordgubbssalsaSkär jordgubbarna i små bitar. Pressa över limesaften, salta och vänd ner strimlade myntablad. Smula ner rosépeppar efter smak.

Hur länge ska lax vara i ugn?

Det beror på tjockleken på laxfilén. Ett bra sätt att uppskatta tillagningstiden är att räkna med fyra minuter per centimeter i den tjockaste delen. Om filén är cirka en tum (2,5 cm) tjock i mitten, bör du kontrollera om den är klar efter cirka tio minuter i ugnen. Laxen är färdig när den har en matt och flakig konsistens och en inre temperatur på 63°C. Försök att inte översteka laxen, eftersom den kan bli torr och smaklös. Du kan också grilla laxfilén i några minuter för att få ett krispigt och gyllene ytskikt.

Hur många grader lax i ugn?

Det beror på hur du vill ha din lax: genomstekt, medium eller lite rå i mitten.

Enligt flera källor är den optimala innertemperaturen för lax i ugn mellan 48 och 60 grader. Om du vill ha din lax helt genomstekt ska du sikta på en innertemperatur på ungefär 55-58 grader, eller upp till 60 grader om du vill ha den well done. Om du vill ha din lax medium-tillagad och inte helt genomstekt kan du sänka temperaturen till 145 grader och ha den i ugnen en aning längre. Om du vill ha din lax lite rå i mitten ska den vara ett par grader lägre när du tar ut den, eller så låg som 48 grader om du föredrar det.

För att mäta innertemperaturen kan du använda en stektermometer som du sticker in i det tjockaste partiet av laxen. Du kan också skära ett litet snitt i laxen och titta på färgen och konsistensen. Laxen är färdig när den har en ljusrosa färg och flagnar lätt med en gaffel.

Olika recept kan rekommendera olika ugnstemperaturer för att baka lax. Generellt sett kan man säga att ju högre temperatur, desto kortare tid behöver laxen vara i ugnen. En vanlig temperatur är 180-200 grader , men vissa recept använder sig av lägre temperaturer som 150 eller till och med 100 grader. Den lägre temperaturen tar lite längre tid, men laxen blir då mycket saftigare.

Lämna en kommentar