Här är några goda såser med högt betyg på nätet till varmrökt lax:
Supergod sås till varmrökt lax
Ingredienser
- 2 dlcrème fraîche, lätt
- 2 mskhjortronsylt
Gör så här
- Blanda crème fraiche med hjortronsylt. Färdigt!
Romsås med örter och rödlök
(4–6 personer)
Ingredienser
• 2 dl crème fraiche
• 0,5 liten, fint skuren rödlök
• 0,5 dl rom, stenbit, löjrom eller forellrom
• fint hackad valfri ört, typ dill, gräslök, persilja mm
• Citron
• Salt & svartpeppar
Gör så här:
Rör samman alla ingredienser och smaka av med citronsaft, salt och nymalen peppar
Gurk- och avokadosås (vegansk)
(4 personer)
Ingredienser
• 0,5 gurka
• 2 avokado
• Saften av 1 lime
• 1 msk finhackad silverlök
• 1–2 msk färsk hackad koriander eller persilja
• Tabasco eller liknande
• Salt & svartpeppar
Gör så här
Mixa gurka, avokado och limesaft. Vänd i lök, lime och örter. Smaka av med tabasco, salt & peppar.
Skarpsås
(4 personer)
Ingredienser
• 2 kokta äggulor
• 3 msk majonnäs
• 1 dl smetana (surgrädde)
• 0,5 dl fint hackad dill
• Vitvinsvinäger
• Nymalen svartpeppar
• Salt
Gör så här
Mosa ihop äggulor med majonnäs och smetana med hjälp av en gaffel. Rör i dill och smaka av med vinäger, salt och peppar.
Tillägg om så önskas: en udd senap.
Klassisk hovmästarsås
(4–6 personer)
Ingredienser
• 4–5 stjälkar dill
• 1,5 msk rörsocker eller strösocker
• 2 msk grov skånsk senap
• 1 msk dijonsenap
• 1,5 msk vitvinsvinäger
• 1,5 dl rapsolja eller matolja
• 1 tsk konjak
Gör så här
Smaka av med lite färskpressad citron samt salt och vitpeppar
Tag bort de hårda stjälkarna från dillen och kör i matberedare tillsammans med sockret. Mixa sedan i senap, konjak och vinäger. Droppa i oljan lite i taget i början så att en emulsion bildas. När all olja gått i, smaka av med lite färskpressad citron samt salt och vitpeppar. Förvara kallt fram till servering.
Vanliga frågor om rökt lax
Är rökt lax rå eller tillagad?
Rökt lax är redan tillagad, så den behöver vanligtvis inte tillagas ytterligare. Att tillaga den är ofta lika enkelt som att kombinera den med örter, bröd, vin eller annan mat och dryck.
Är rökt lax bra för dig?
Rökt lax är fullmatad med näringsämnen, vitaminer och omega-3-fettsyror, som alla stärker din hälsa och minskar risken för cancer, hjärtsjukdomar och kognitiv försämring.
Är rökt lax nyttigare än färsk lax?
Rökt lax är en utmärkt källa till protein, många vitaminer och omega-3-fettsyror. Den innehåller dock mycket mer natrium än färsk lax.
Vem bör inte äta rökt lax?
Rådet till dem som är över 65 år, gravida eller har ett försvagat immunförsvar är att de bör se till att färdigrökt fisk är ordentligt tillagad innan de äter den. Med ”färdigrökt fisk” avses kylda rökta fiskprodukter som normalt inte tillagas hemma innan de äts.
Vilket är nyttigast: kyckling eller lax?
Även om båda är utmärkta proteinkällor och bidrar till din näringsprofil, är fördelarna med fisk något större än med kyckling, särskilt när det gäller omega-3-innehållet.
Är rökt lax bra för att gå ner i vikt?
Förutom att vara en bra källa till magert protein, vilket kan hjälpa dig att behålla din muskelmassa när du försöker gå ner i vikt, är laxen också full av hälsosamma omega-3-fettsyror, som din kropp inte kan producera. En laxfilé på 85 gram innehåller 155 kalorier, 22 gram protein, sju gram fett och noll kolhydrater.
Är rökt lax bra mot högt blodtryck?
Rikt på omega-3-fettsyror, som bidrar till att sänka blodtrycket, och rökt lax – särskilt färsk lax – kan öka nivåerna av det ”goda” HDL-kolesterolet. Även om det inte sänker det ”dåliga” LDL-kolesterolet, bidrar ett ökat intag av HDL-kolesterol till att avlägsna kolesterol från artärernas väggar.
Är rökt lax antiinflammatorisk?
Lax är rik på omega-3-fettsyror, vitaminer och protein, som alla kan spela en roll för hudens hälsa. Detta inkluderar förbättrad hudelasticitet och bättre produktion av kollagen, vilket kan bromsa ålderstecken. Lax har också antiinflammatoriska egenskaper och kommer inte att skada din hud.