Knivar till fisk

När man ska filea fisk är det viktigt att ha en bra kniv, det gör jobbet så mycket enklare. Det finns dock en hel djungel där ute med knivar av alla slag och kvalitéer, så vad är då en bra filékniv?

Bladet
Vid valet av en filékniv är bladet den viktigaste aspekten.
Det bästa är ett tunt och slitstarkt blad, som såklart är vasst men även spetsigt och gärna är lite flexibelt så att man kommer åt så nära skinnet som möjligt när man ska filea, och ännu hellre mellan alla ben också för att få med så mycket av köttet på fisken som möjligt.

De flesta knivar är gjort av rostfritt stål, men man ska tänka på att detta material finns i olika kvalitéer. Eftersom man inte vill att det ska rosta eller liknande så va noga med att kolla upp vilket material eller vilken typ av rostfritt stål det är.

Handtaget
Ett bra handtag är såklart också viktigt på kniven.
Det bör vara ett bra, ergonomiskt grepp på handtaget som inte blir glidigt eller halt när det kommer vatten eller andra vätskor på. Risken då är ju att man skär sig.
Trä är ett traditionellt material på knivar, det negativa med just trähandtag är att det kan bli halt när det blir blött och träet kan suga åt sig lukten av köttet, vilket inte är så trevligt.

Det finns handtag som är gjorda i plast och gummi. Dessa är ett bra val då de ger ett bra grepp och är enkla att rengöra från både lukt och bakterier. Det är dessutom tåliga material så du kan räkna med att de håller länge.

Skötsel
När man har investerat i en bra och kvalitativ fiskkniv så vill man ju såklart att den ska hålla så länge som möjligt. Det är viktigt att förvara den i ett knivställ eller kanske på en magnetremsa så att den inte ligger och skaver mot andra knivar eller bestick, då är risken att eggen blir slö och handtaget kanske nöts sönder i längden.

Kniven, speciellt eggens skärpa, påverkas av hur den diskas. Idag är många varianter gjorda för att tåla maskindisk, men det är ändå bäst att diska den för hand. Det ger kniven en längre hållbarhet.

Köper du en kniv av stål, eller med trähandtag är det extra viktigt att handdiska och torka av direkt efter så att stålet inte rostar eller trähandtaget ruttnar.

Lämna en kommentar