Hur man gravar lax

Gravad lax är både gott och nyttigt, men istället för att köpa färdig gravad lax så kan man göra egen. Det är mycket enkelt att grava sin egen lax och dessutom kan man själv välja hur man ska krydda den. Det vanligaste är att grava smörja in laxen i socker, salt, samt valfria kryddor. Det är här man själv kan välja vad man vill ha för smaker på sin gravade lax. Dill, salt och peppar brukar vara de vanligaste kryddorna men om man vill testa sig fram så finns det otroligt många kryddor att välja bland. Citronpeppar exempelvis, citron passar allt som oftast till fisk och det ger laxen en syrlig smak. Men det finns många andra kryddor som passar, allt beror på vad man själv vill smaksätta laxen med. Idag finns det också väldigt många varianter på gravad lax att köpa i butiker, men när man gör egen gravad lax kan man blanda precis som man vill.

Glöm inte att ta bort benen på laxen

Innan man kryddar laxen så är det viktigt att ta bort benen från fisken. Det gör man enklast med en tång. Med en tång får man oftast bort alla ben och behöver inte oroa sig över att få fiskben i sin gravade lax. Skinnet kan man låta sitta kvar, men däremot är det bra att göra några snitt i skinnet för att laxen ska kunna suga i sig alla kryddor ordentligt. Det gör också att laxen får mer smak.

Låt laxen vila

När man har smort in laxen med de önskade kryddorna så ska man låta den ligga i kylen, helst i minst två dygn. Detta för att den ska suga åt sig alla kryddor och få den bästa smaken. Laxen ska ligga helt försluten, gärna i en plastpåse som går att försluta. När det sedan gått två dygn och man plockar ut laxen så bör man skrapa bort alla kryddor. När man sedan skär upp laxen så är det bäst att använda sig av en filékniv, så att man får tunna och fina skivor.

Snabb gravad lax

Ibland kanske man inte har tid att vänta i två dagar för att få sin gravade lax, då kan man snabb grava den. På samma sätt som man gör med laxen som ska gravas i två dygn gör man med en snabb gravad lax. Skillnaden är att man tillsätter lite vatten till laxen så att kryddblandningen börjar vätska sig. Men tänk på att man endast ska fukta laxen. Ett populärt tips är att använda sig av en blomspruta. Låt laxen stå i cirka 15 – 20 minuter före servering. Ett annat tips är att använda sig av fryst lax som fått halv-tina litegrann innan. Detta är det perfekta alternativet om man har bråttom och vill servera egen gravad lax på kort tid.

Nu är laxen redo för servering

När man har gjort dessa steg så är laxen redo att serveras. Lax kan man servera till mycket, både potatis, ris, pasta, samt sallad. Det är vanligt att servera laxen med hovmästarsås och kokt potatis. Men även här kan man variera massor eftersom lax passar till väldigt mycket.

Lämna en kommentar