Blomkål i ugn med laxfilé, curry och smulad vitost

Tillagningstid: Under 45 min

4 portioner

Ingredienser

  • 1 blomkålshuvud (à ca 800 g)
  • 50 g smör
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk curry
  • salt
  • peppar
  • 1 förp kokta kikärtor (à 390 g)
  • 4 port laxfilé (à ca 140 g)
  • 150 g vitost hel bit (10%)
  • 1 kruka gräslök
  • 1 dl flagad rostad mandel
  • 2 dl matyoghurt
  • 65 g röd mangold

Gör så här:

  • Tina laxen (om fryst används).
  • Sätt ugnen på 225˚C. Sätt in en långpanna mitt i ugnen.
  • Ansa och skär blomkålshuvudet i ca 4 cm tjocka klyftor.
  • Smält smöret tillsammans med oljan i en kastrull och blanda med curryn.
  • Lägg blomkålsskivorna i den förvärmda långpannan. Pensla med currysmöret och krydda med salt och peppar. Sätt in mitt i ugnen i 8 minuter.
  • Häll kikärtorna i ett durkslag, spola dem i kallt vatten och låt rinna av.
  • Lägg kikärtor och lax på plåten. Krydda laxen med salt och peppar. Smula osten över blomkålen och kikärtorna. Sätt in plåten mitt i ugnen 8 minuter eller tills laxen har en innertemperatur på 56˚C.
  • Skär gräslöken fint.
  • Strö gräslök och mandel på plåten och servera med yoghurt och röd mangold.

*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration