Havets wallenbergare

Tillagningstid: Över 60 min

4 portioner

Ingredienser

  • 900 g mjölig potatis
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 3 msk smör
  • salt
  • 250 g laxfilé utan skinn
  • 250 g torskfilé eller annan vit fisk utan skinn
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 ägg
  • 3 1/2 dl vispgrädde
  • ca 2 dl ströbröd eller panko
  • rapsolja
  • smör
  • rårörda lingon
  • kokta gröna ärtor
  • citronklyftor
  • dill

Gör så här:

  • Tina fisken (om fryst används) och torka fisken torr med hushållspapper.
  • Ställ in bunken och kniven till en matberedare i frysen minst 30 minuter.
  • Potatispuré: Skala potatisen och koka mjuk i lättsaltat vatten. Häll av. Värm mjölk och grädde i en kastrull. Pressa potatisen och blanda med smör och gräddmjölken till en puré. Smaka av med salt.
  • Wallenbergare: Skär fisken i mindre bitar och lägg i den kalla bunken med salt och peppar. Mixa så att fisken finfördelas och drar ihop sig till en boll. Tillsätt ägget och mixa igen tills färsen drar ihop sig till en boll. Häll i vispgrädden i en tunn stråle, lite i taget under fortsatt mixning.
  • Sätt ugnen på 125°C.
  • Forma smeten till 4 stora eller 8 mindre (för 4 port) runda bollar med blöta händer och lägg på ett fat med ströbröd. Tryck till försiktigt och vänd runt i ströbrödet. Stek wallenbergarna i rikligt med olja och smör tills de är gyllene. Lägg i en ugnsform och ställ in i mitten av ugnen ca 10 minuter tills innertemperaturen är 58°C.
  • Till servering: Servera med potatispuré, Rårörda lingon, ärtor och citronklyftor. Toppa gärna med dill.

*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration

Lämna en kommentar