Vad kan jag fiska för fiskar i Östersjön?

Östersjön är ett unikt havsområde, beläget mellan länder som Sverige, Finland, Danmark, och Estland. Med sina bräckta vatten är det hem för en rad olika fiskarter som är av intresse för fritidsfiskare och yrkesfiskare. I denna artikel ska vi utforska några av de mest populära arterna du kan fånga här, och vad som gör dem speciella.

Gädda

Gäddan är en av de mest eftertraktade fiskarna i Östersjön, känd för sin stora storlek och aggressiva natur. Den trivs i både sötvatten och bräckt vatten och kan bli upp till 1,5 meter lång och väga över 20 kilo. Gäddan finns oftast i grunda vikar och områden med tät vegetation där den kan gömma sig och jaga sitt byte.

När du fiskar efter gädda, är det bra att använda större beten som imitationer av småfisk. Gäddan är en rovfisk och lockas av rörelser i vattnet. Några populära beten inkluderar:

 • Wobblers
 • Jerkbaits
 • Spinnare

Abborre

Abborren är en annan vanlig art i Östersjön och är mycket uppskattad för sitt goda kött. Abborren är känd för sina randiga sidor och ryggfenor med taggar. Den föredrar att leva i närheten av botten i grunda vikar och sjöar.

Fiska abborre med små beten som jigg eller små spinnare. Det är också effektivt att använda mask som agn. Mångas favoritrecept för tillagning av abborre inkluderar:

 • Rensade abborrar
 • Mjöl
 • Salt
 • Peppar
 • Smör

Sväng rensade abborrar i mjöl blandat med salt och peppar, och stek dem gyllenbruna i smör för en enkel men fantastisk måltid.

Rugan

Rugan är ett annat namn för den europeiska ålen och är en migrerande fisk som kan hittas i bräckta och sötvattensmiljöer. Ålen lever en stor del av sitt liv i floder och sjöar men vandrar ut till Sargassohavet för att leka. Den är känd för sin ormliknande kropp och är en delikatess i många kök.

Fiske efter ål är reglerat på grund av den minskande populationen, så det är viktigt att kolla lokala föreskrifter innan du ger dig ut. Fångade ålar kan rökas eller stekas och är mycket uppskattade för sitt unika, feta kött.

Lax och havsöring

Lax och havsöring är två tätbefjädrade arter som ofta ses som kronjuvelerna i sportfiskevärlden. Många fiskare drömmer om att fånga dessa kraftfulla fiskar som är kända för sina imponerande hopp och starka kämparanda.

Bägge arterna är anadroma, vilket innebär att de föds i sötvatten och tillbringar större delen av sitt liv i havet innan de återvänder till sina födelsefloder för att leka. Fisket efter dessa arter kräver ofta tålamod och rätt utrustning såsom flugspön och drag.

En populär rätt med lax är gravad lax. Ingredienserna inkluderar:

 • 1 kg färsk laxfilé
 • 1 msk salt
 • 1 msk socker
 • 1/2 msk vitpeppar
 • 1 knippe dill

Blanda salt, socker och peppar och gnid in blandningen på laxfilén. Lägg på rikligt med dill och täck fisken. Låt stå kallt i 48 timmar, vänd efter halva tiden. Skiva tunt och servera.

Oavsett om du gillar spänningen med att jaga stor gädda, njuta av abborrens delikata smak eller uppleva utmaningen med lax och havsöring, erbjuder Östersjöns mångfald något för alla fiskare. Kom ihåg att alltid följa lokala regler och riktlinjer för hållbart fiske, så att vi kan fortsätta njuta av dessa fantastiska arter i många år framöver.

Samarbete:

Hos havstomt.se hittar du ett havsnära boende, fritidshus eller en tomt för nybyggnation.

Lämna en kommentar