Ugnsstekt lax med fänkålspiccata

Tillagningstid: Under 45 min

4 portioner

Ingredienser

  • 900 g potatis
  • 600 g laxfilé
  • 1/2 msk olja
  • salt
  • peppar
  • 1/2 förp färsk basilika (à 20 g)
  • 1 dl riven ost
  • 1/2 dl ströbröd (gärna fullkorn)
  • 1/2 dl vetemjöl (gärna fullkorn)
  • 1 ägg
  • 1 fänkål
  • 2 msk olja
  • 1 rödlök
  • 1 msk olja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk honung
  • 1 tsk rödvinsvinäger
  • 1 burk plommontomat (à 400 g)
  • 1/2 cosmopolitansallad

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Koka potatisen.
  • Lägg laxen i en smord ugnsform och krydda med salt och peppar. Sätt in laxen mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills innertemperaturen på fisken är 54°C.
  • Fänkålspiccata: Hacka basilikan och blanda med ost och ströbröd på en tallrik. Häll upp mjöl på en annan tallrik och vispa upp ägget på en tredje tallrik. Ansa och skär fänkålen i klyftor. Vänd fänkålsklyftorna först i mjölet och doppa dem sedan i ägget och sist i ströbrödsblandningen. Stek klyftorna i oljan i en stekpanna på medelvärme ca 8 minuter, vänd då och då. Krydda med salt och peppar.
  • Tomatsås: Skala och hacka löken och stek den i oljan i en stekpanna. Pressa i vitlöken och låt fräsa någon minut. Rör i timjan, honung, vinäger och plommontomaterna och låt sjuda ca 5 minuter. Mosa sönder tomaterna lite med en gaffel och smaka av med salt och peppar.
  • Skär salladen i strimlor.
  • Servera laxen med fänkål, potatis, tomatsås och sallad.

*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration

Lämna en kommentar