Tillagningstid: Under 45 min
4 portioner
Ingredienser
- 900 g potatis
- 600 g laxfilé
- 1/2 msk olja
- salt
- peppar
- 1/2 förp färsk basilika (à 20 g)
- 1 dl riven ost
- 1/2 dl ströbröd (gärna fullkorn)
- 1/2 dl vetemjöl (gärna fullkorn)
- 1 ägg
- 1 fänkål
- 2 msk olja
- 1 rödlök
- 1 msk olja
- 1 vitlöksklyfta
- 1 tsk torkad timjan
- 1 tsk honung
- 1 tsk rödvinsvinäger
- 1 burk plommontomat (à 400 g)
- 1/2 cosmopolitansallad
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°C.
- Koka potatisen.
- Lägg laxen i en smord ugnsform och krydda med salt och peppar. Sätt in laxen mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills innertemperaturen på fisken är 54°C.
- Fänkålspiccata: Hacka basilikan och blanda med ost och ströbröd på en tallrik. Häll upp mjöl på en annan tallrik och vispa upp ägget på en tredje tallrik. Ansa och skär fänkålen i klyftor. Vänd fänkålsklyftorna först i mjölet och doppa dem sedan i ägget och sist i ströbrödsblandningen. Stek klyftorna i oljan i en stekpanna på medelvärme ca 8 minuter, vänd då och då. Krydda med salt och peppar.
- Tomatsås: Skala och hacka löken och stek den i oljan i en stekpanna. Pressa i vitlöken och låt fräsa någon minut. Rör i timjan, honung, vinäger och plommontomaterna och låt sjuda ca 5 minuter. Mosa sönder tomaterna lite med en gaffel och smaka av med salt och peppar.
- Skär salladen i strimlor.
- Servera laxen med fänkål, potatis, tomatsås och sallad.
*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration