Ugnsstekt lax med basilika

Tillagningstid: Under 45 min

4 portioner

Ingredienser

  • 4 bitar lax (à ca 140 g)
  • 1 kruka basilika
  • 1 citron
  • 2 1/2 dl matlagningsgrädde
  • 1 tsk majsstärkelse
  • salt och peppar
  • 250 g broccoli
  • 1/2 purjolök
  • potatis
  • pinjenötter
  • fetaost

Gör så här:

  • Tina laxen.
  • Sätt ugnen på 175˚C.
  • Lägg laxen i en ugnssäker form.
  • Strimla basilikan. Riv skalet från citronen och pressa ur saften.
  • Koka upp grädden med citronskal. Red av med majsstärkelsen utrört i lite vatten. Smaka av med citronsaft.
  • Blanda ner basilikan och häll såsen över fisken. Salta och peppra och sätt in mitt i ugnen ca 15 minuter.
  • Plocka broccolin i buketter. Skölj och strimla purjolöken. Koka broccolin i saltat vatten i 4 minuter och lägg ner purjolöken den sista minuten. Häll av vattnet och låt rinna av.
  • Till servering: Servera laxen med broccoli, purjolök och kokt eller pressad potatis. Toppa gärna maten med rostade pinjenötter och smulad fetaost.

*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration

Lämna en kommentar