Tillagningstid: Under 45 min
4 portioner
Ingredienser
- 560 g laxfilé
- 900 g fast potatis
- salt och peppar
- 1/2 purjolök
- 140 g strimlade soltorkade tomater
- 2 msk hackad dill
- 2 dl mjölk
- 1 msk smör eller margarin
- 1 citron
Gör så här:
- Tina laxen.
- Sätt ugnen på 150°C.
- Koka potatisen i saltat vatten.
- Lägg laxen i en ugnssäker form och krydda med salt och peppar. Stek laxen mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills innertemperaturen är 56˚C.
- Skölj och skiva purjolöken. Låt tomaterna rinna av. Stek tomater och purjolök i en stekpanna utan att löken tar färg. Vänd ner dill mot slutet. Smaka av med salt och peppar.
- Värm mjölk och matfett i en kastrull. Pressa potatisen och vispa i mjölken. Smaka av med salt och peppar.
- Skär klyftor av citronen.
- Servera ugnslaxen toppad med purjo- och tomatfräs samt potatismos och citronklyftor.
*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration