Ugnsbakad vardagslyxlax med apelsin

Tillagningstid: Under 45 min

4 portioner

Ingredienser

  • 2 fänkål
  • 1 gul lök
  • 1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
  • 1 – 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 1 1/2 dl vitt matlagningsvin
  • skal och juice av 1 apelsin eller apelsinjucie (juice och skal av 1 apelsin motsvarar 1 dl apelsinjuce)
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 4 bitar lax (à ca 150 g)
  • 1/2 dl grovhackad dill
  • citronklyftor till garnering
  • kokt potatis eller färsk pasta till servering
  • färsk pasta eller potatis

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225°C.
  • Strimla fänkålen tunt. Skala och strimla löken. Dela, kärna ur och strimla chilifrukten. Skala och grovhacka vitlöken. Blanda detta och sprid ut i en ugnssäker form.
  • Häll över olja, vin, apelsinjuice och ev skal. Smaka av med salt och peppar. Blanda. Ställ in i ugnen på mellersta falsen i ca 25 minuter.
  • Salta och peppra laxen. Lägg över i formen med grönsakerna när 7-8 minuter av tillagningstiden återstår.
  • Lägg laxen på ett fat eller på tallrikar. Vänd ner dillen i grönsakerna. Fördela blandningen och häll skyn över.
  • Till servering: Garnera gärna med citronklyftor. Servera med färsk pasta eller potatis.

*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration

Lämna en kommentar