Tillagningstid: Under 45 min
4 portioner
Ingredienser
- 2 fänkål
- 1 gul lök
- 1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
- 1 – 2 vitlöksklyftor
- 2 msk olivolja
- 1 1/2 dl vitt matlagningsvin
- skal och juice av 1 apelsin eller apelsinjucie (juice och skal av 1 apelsin motsvarar 1 dl apelsinjuce)
- 1 tsk salt
- 2 krm peppar
- 4 bitar lax (à ca 150 g)
- 1/2 dl grovhackad dill
- citronklyftor till garnering
- kokt potatis eller färsk pasta till servering
- färsk pasta eller potatis
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225°C.
- Strimla fänkålen tunt. Skala och strimla löken. Dela, kärna ur och strimla chilifrukten. Skala och grovhacka vitlöken. Blanda detta och sprid ut i en ugnssäker form.
- Häll över olja, vin, apelsinjuice och ev skal. Smaka av med salt och peppar. Blanda. Ställ in i ugnen på mellersta falsen i ca 25 minuter.
- Salta och peppra laxen. Lägg över i formen med grönsakerna när 7-8 minuter av tillagningstiden återstår.
- Lägg laxen på ett fat eller på tallrikar. Vänd ner dillen i grönsakerna. Fördela blandningen och häll skyn över.
- Till servering: Garnera gärna med citronklyftor. Servera med färsk pasta eller potatis.
*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration