Tillagningstid: Under 45 min
4 portioner
Ingredienser
- 4 portionsbitar laxfilé (à ca 140 g)
- 1 fänkål
- 1 zucchini
- 250 g körsbärstomater
- 1 msk olivolja
- 1 tsk salt
- 2 krm peppar
- 4 port ris eller bulgur
- 2 vitlöksklyftor
- 4 msk hackad gräslök
- 3 msk hackad persilja
- 2 msk kapris
- 3 msk olivolja
- 2 msk vatten
- juicen av 1/2 citron
- salt och peppar
Gör så här:
- Tina laxen om den är fryst. Sätt ugnen på 200˚C.
- Ansa fänkålen och skär bort rotfästet. Dela resten i mindre bitar. Skär zucchinin i cm–tjocka skivor. Lägg fänkål, zucchini och hela körsbärstomater på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över oljan. Krydda med hälften av saltet och hälften av pepparn. Blanda runt. Sätt mitt i ugnen.
- Ta ut grönsakerna efter ca 10 minuter och lägg laxbitarna ovanpå. Krydda dem med resten av saltet och resten av pepparn. Sätt tillbaka i ugnen ca 15 minuter tills laxen är färdig. Koka under tiden ris eller bulgur enligt anvisning på förpackningen och gör örtsåsen.
- Salsa verde: Skala och grovhacka vitlöken. Mixa vitlök, gräslök, persilja och kapris med olja och vatten. Smaka av med citronjuice, salt och peppar.
- Servera lax och grönsaker med salsa verde, kokt ris eller bulgur och gärna en bit bröd.
*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration