Ugnsbakad lax med rostade grönsaker och salsa verde

Tillagningstid: Under 45 min

4 portioner

Ingredienser

  • 4 portionsbitar laxfilé (à ca 140 g)
  • 1 fänkål
  • 1 zucchini
  • 250 g körsbärstomater
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 4 port ris eller bulgur
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 msk hackad gräslök
  • 3 msk hackad persilja
  • 2 msk kapris
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk vatten
  • juicen av 1/2 citron
  • salt och peppar

Gör så här:

  • Tina laxen om den är fryst. Sätt ugnen på 200˚C.
  • Ansa fänkålen och skär bort rotfästet. Dela resten i mindre bitar. Skär zucchinin i cm–tjocka skivor. Lägg fänkål, zucchini och hela körsbärstomater på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över oljan. Krydda med hälften av saltet och hälften av pepparn. Blanda runt. Sätt mitt i ugnen.
  • Ta ut grönsakerna efter ca 10 minuter och lägg laxbitarna ovanpå. Krydda dem med resten av saltet och resten av pepparn. Sätt tillbaka i ugnen ca 15 minuter tills laxen är färdig. Koka under tiden ris eller bulgur enligt anvisning på förpackningen och gör örtsåsen.
  • Salsa verde: Skala och grovhacka vitlöken. Mixa vitlök, gräslök, persilja och kapris med olja och vatten. Smaka av med citronjuice, salt och peppar.
  • Servera lax och grönsaker med salsa verde, kokt ris eller bulgur och gärna en bit bröd.

*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration

Lämna en kommentar