Ugnsbakad lax med råstekt blomkål

Tillagningstid: Under 45 min

4 portioner

Ingredienser

  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 dl gräddfil
  • salt
  • peppar
  • 1 blomkål (à ca 650 g)
  • 2 msk smör eller olja
  • 1 msk curry eller 1 tsk spiskummin (för 4 port)
  • 1/2 förp färsk gräslök (à 20 g)
  • 600 g laxfilé
  • 4 port couscous eller annat gryn

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175°C.
  • Vitlöksfil: Pressa vitlöken i gräddfilen och krydda med salt och peppar.
  • Blomkål: Ansa blomkålen. Dela de största bladen på blasten i bitar. Skär övrigt i små buketter och skiva stammen.
  • Skär laxen i portionsbitar och lägg i en ugnsform. Krydda med salt och peppar. Sätt in mitt i ugnen ca 10 minuter eller tills innertemperaturen på fisken är 54°C.
  • Blomkål: Stek blomkålen, buketter, blast och stam i smöret i en stekpanna ca 5 minuter. Krydda med salt och curry. Hacka gräslöken och vänd ner den i blomkålen precis före servering.
  • Koka couscousen enligt anvisningen på förpackningen.
  • Servera laxen med couscous, vitlöksfil och blomkål.

*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration

Lämna en kommentar