Ugnsbakad lax med lök och russin

Tillagningstid: Under 45 min

4 portioner

Ingredienser

  • 1 knippa bredbladig persilja
  • 2 – 2 1/2 morötter
  • 2 tsk färskriven ingefära
  • 1 tsk malen kanel
  • 1/2 tsk malen peppar
  • olivolja
  • 1 tsk salt
  • 4 portionsbitar laxfilé
  • 2 dl ljusa russin eller sultanrussin
  • 6 gula lökar
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk malen kanel
  • 1/2 tsk färsk riven ingefära
  • 1 tsk harissa, het pasta eller sambal oelek
  • 1 tsk salt

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175°C.
  • Lökröra: Lägg russinen i blöt i vatten ca 15 minuter.
  • Skala och skiva löken, fräs den glansig och mjuk i olja i en panna. Lägg i de avrunna russinen och kryddorna, rör om och späd med lite vatten. Låt röran puttra i några minuter. Dra bort pannan från plattan.
  • Skölj och hacka persiljan. Skala och skiva morötterna tunt. Det är viktigt att morötterna skivas tunt, så att de hinner mjukna i ugnen.
  • Lax: Bred ut persilja och morötter i en smord liten långpanna. Blanda ingefära, kanel, peppar och lite olivolja. Salta på laxskivorna och gnid sedan in dem med kryddblandningen. Lägg dem på grönsaksbädden i långpannan.
  • Lägg lökröran över laxskivorna. Häll lite vatten i pannan och koka ur. Häll sedan vattnet runt grönsakerna i formen. Sätt in formen mitt i ugnen och stek 20-25 minuter eller tills fisken är genomstekt. Stektiden beror på fiskskivornas tjocklek.
  • Servera med couscous och sultanrussin.

*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration

Lämna en kommentar