Tillagningstid: Under 45 min
4 portioner
Ingredienser
- 1 knippa bredbladig persilja
- 2 – 2 1/2 morötter
- 2 tsk färskriven ingefära
- 1 tsk malen kanel
- 1/2 tsk malen peppar
- olivolja
- 1 tsk salt
- 4 portionsbitar laxfilé
- 2 dl ljusa russin eller sultanrussin
- 6 gula lökar
- 3 msk olivolja
- 1 tsk malen kanel
- 1/2 tsk färsk riven ingefära
- 1 tsk harissa, het pasta eller sambal oelek
- 1 tsk salt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°C.
- Lökröra: Lägg russinen i blöt i vatten ca 15 minuter.
- Skala och skiva löken, fräs den glansig och mjuk i olja i en panna. Lägg i de avrunna russinen och kryddorna, rör om och späd med lite vatten. Låt röran puttra i några minuter. Dra bort pannan från plattan.
- Skölj och hacka persiljan. Skala och skiva morötterna tunt. Det är viktigt att morötterna skivas tunt, så att de hinner mjukna i ugnen.
- Lax: Bred ut persilja och morötter i en smord liten långpanna. Blanda ingefära, kanel, peppar och lite olivolja. Salta på laxskivorna och gnid sedan in dem med kryddblandningen. Lägg dem på grönsaksbädden i långpannan.
- Lägg lökröran över laxskivorna. Häll lite vatten i pannan och koka ur. Häll sedan vattnet runt grönsakerna i formen. Sätt in formen mitt i ugnen och stek 20-25 minuter eller tills fisken är genomstekt. Stektiden beror på fiskskivornas tjocklek.
- Servera med couscous och sultanrussin.
*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration