Tillagningstid: Under 45 min
4 portioner
Ingredienser
- 400 g färska bönor t ex vaxbönor eller haricots verts
- 1 blomkål (à ca 600 g)
- 1 citron
- 2 msk olja
- 1 msk hackad färsk timjan
- 2 1/4 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
- 4 port laxfilé (à ca 140 g)
- 2 schalottenlökar
- 250 g kantareller
- 2 msk smör
- 1/2 tsk salt
- 1/2 dl hackade rostade hasselnötter
- 1 dl riven pecorinoost eller parmesanost
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225°C.
- Ansa bönorna. Skär blomkålen i mindre bitar, även blasten och den hårda mittbiten. Halvera citronen. Lägg bönorna, blomkålen och citronhalvorna på en plåt. Häll över olja och strö över timjan, 1 tsk salt och 1/2 tsk peppar (för 4 port). Ställ in i mitten av ugnen ca 10 minuter.
- Sänk temperaturen på ugnen till 175°C. Krydda laxen med 3/4 tsk salt och 1/2 tsk peppar och lägg på plåten (för 4 port). Ställ in mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills laxen har en innertemperatur på 54°C och grönsakerna har fått fin färg.
- Kantareller: Skala och finhacka löken. Stek löken mjuk tillsammans med svampen i smöret. Krydda med salt. Fördela svampen och hasselnötterna över laxen och grönsakerna. Toppa med osten.
*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration