Ugnsbakad lax med kantareller, färska bönor och hasselnötter

Tillagningstid: Under 45 min

4 portioner

Ingredienser

  • 400 g färska bönor t ex vaxbönor eller haricots verts
  • 1 blomkål (à ca 600 g)
  • 1 citron
  • 2 msk olja
  • 1 msk hackad färsk timjan
  • 2 1/4 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 4 port laxfilé (à ca 140 g)
  • 2 schalottenlökar
  • 250 g kantareller
  • 2 msk smör
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 dl hackade rostade hasselnötter
  • 1 dl riven pecorinoost eller parmesanost

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225°C.
  • Ansa bönorna. Skär blomkålen i mindre bitar, även blasten och den hårda mittbiten. Halvera citronen. Lägg bönorna, blomkålen och citronhalvorna på en plåt. Häll över olja och strö över timjan, 1 tsk salt och 1/2 tsk peppar (för 4 port). Ställ in i mitten av ugnen ca 10 minuter.
  • Sänk temperaturen på ugnen till 175°C. Krydda laxen med 3/4 tsk salt och 1/2 tsk peppar och lägg på plåten (för 4 port). Ställ in mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills laxen har en innertemperatur på 54°C och grönsakerna har fått fin färg.
  • Kantareller: Skala och finhacka löken. Stek löken mjuk tillsammans med svampen i smöret. Krydda med salt. Fördela svampen och hasselnötterna över laxen och grönsakerna. Toppa med osten.

*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration

Lämna en kommentar