Ugnsbakad lax med grönkålsmajo

Tillagningstid: Över 60 min

4 portioner

Ingredienser

  • 600 g färsk laxfilé i bit
  • 3 krm salt
  • 2 krm nymalen svartpeppar
  • 2 msk olivolja
  • finrivet skal av 1 citron
  • 1 msk färskpresssad citronjuice
  • 2 påsar babyspenat (à 65 g)
  • citronklyftor till servering
  • 1/2 vitlöksklyfta
  • 1/2 dl fryst tinad hackad grönkål eller spenat
  • 2 äggulor
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 dl neutral rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 125°C .
  • Lax: Lägg laxen i en ugnssäker form. Krydda med 2/3 av saltet och hälften av pepparn. Tillaga mitt i ugnen ca 40 minuter.
  • Majo: Skala vitlöken. Pressa ut vätskan ur grönkålen. Mixa äggulor, vitlök, vinäger, senap och grönkål med stavmixer eller i matberedare. Tillsätt rapsoljan i en tunn stråle under fortsatt mixning. Mixa till en tjock majonnäs. Krydda med salt, peppar och ev ytterligare vinäger.
  • Rör ihop olivolja, citronskal och juice. Krydda med resten av saltet och resten av pepparn. Blanda med spenaten.
  • Servera laxen med sallad, grönkålsmajo och citronklyftor.

*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration

Lämna en kommentar