Tillagningstid: Över 60 min
4 portioner
Ingredienser
- 600 g färsk laxfilé i bit
- 3 krm salt
- 2 krm nymalen svartpeppar
- 2 msk olivolja
- finrivet skal av 1 citron
- 1 msk färskpresssad citronjuice
- 2 påsar babyspenat (à 65 g)
- citronklyftor till servering
- 1/2 vitlöksklyfta
- 1/2 dl fryst tinad hackad grönkål eller spenat
- 2 äggulor
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1 tsk dijonsenap
- 2 dl neutral rapsolja
- 2 krm salt
- 1 krm peppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 125°C .
- Lax: Lägg laxen i en ugnssäker form. Krydda med 2/3 av saltet och hälften av pepparn. Tillaga mitt i ugnen ca 40 minuter.
- Majo: Skala vitlöken. Pressa ut vätskan ur grönkålen. Mixa äggulor, vitlök, vinäger, senap och grönkål med stavmixer eller i matberedare. Tillsätt rapsoljan i en tunn stråle under fortsatt mixning. Mixa till en tjock majonnäs. Krydda med salt, peppar och ev ytterligare vinäger.
- Rör ihop olivolja, citronskal och juice. Krydda med resten av saltet och resten av pepparn. Blanda med spenaten.
- Servera laxen med sallad, grönkålsmajo och citronklyftor.
*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration