Tillagningstid: Under 45 min
4 portioner
Ingredienser
- 900 g potatis (mjölig sort)
- 2 dl havrebaserad matlagningsgrädde
- salt
- peppar
- 2 kålrabbi (à ca 320 g)
- 1/2 citron
- 1 msk rapsolja
- 1/2 förp färsk gräslök (à 20 g)
- 600 g koljafilé eller laxfilé
Gör så här:
- Mos: Sätt på en kastrull med vatten till potatisen.
- Skala och dela potatisen i jämnstora mindre bitar. Lägg potatisen i kastrullen och låt småkoka under lock tills den är mjuk.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Kålrabbi: Skala och skär kålrabbin i tunna klyftor. Koka klyftorna mjuka i saltat vatten, ca 5 minuter.
- Lägg fisken i en ugnsform och krydda med salt och peppar. Tillaga mitt i ugnen ca 10 minuter eller tills fisken har en innertemperatur på 56°C.
- Kålrabbi: Pressa saften ur citronen och blanda den med oljan, smaka av med salt och peppar. Skär gräslöken fint. Vänd försiktigt ner kålrabbi och gräslök (spara lite att strö över vid servering) i dressingen.
- Mos: Häll av vattnet från potatisen och låt potatisen ånga av utan lock. Värm grädden. Mosa potatisen med en potatisstöt eller vispa försiktigt sönder den med en elvisp. Tillsätt grädden och vispa moset luftigt. Smaka av med salt och peppar.
- Servera fisken med mos och kålrabbi, strö över gräslök.
*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration