Stekt lax med potatis- och blomkålsmos

Tillagningstid: Under 45 min

4 portioner

Ingredienser

  • 900 g mjölig potatis
  • ca 250 g blomkål
  • ca 2 dl mjölk
  • 1 1/2 msk smör eller margarin
  • salt och peppar
  • 1 citron
  • 1/2 gurka
  • 170 g majskorn
  • 2 msk hackad dill
  • ca 600 g laxfilé
  • 1/2 msk olja

Gör så här:

  • Så här gör du- texten är avsedd för 4 portioner.
  • Sätt ugnen på 150˚C.
  • Skala potatisen och koka den i rikligt med saltat vatten. Skär blomkålen i mindre bitar och lägg dem i potatisvattnet när det återstår ca 10 minuter av potatisens koktid. Häll av vattnet. Stöt sönder och vispa med elvisp, späd med varm mjölk och matfettet. Smaka av med salt och peppar.
  • Dela citronen och pressa ena halvan och skär den andra i klyftor.
  • Skölj och skär gurkan i tärningar och blanda med majs, 1 msk citronsaft och dill. Krydda med salt och peppar.
  • Dela laxen i portionsbitar. Bryn laxen i oljan och krydda med salt och peppar. Sätt in den mitt i ugnen ca 8 minuter eller tills innertemperaturen är 56˚C.
  • Servera laxen med potatis- och blomkålsmoset och gurksalladen.

*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration

Lämna en kommentar