Stekt lax med blomkålsmos och grönt

Tillagningstid: Under 45 min

4 portioner

Ingredienser

  • 250 g frysta ärtor
  • 900 g mjölig potatis
  • 250 g blomkål
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk smör eller margarin
  • salt och peppar
  • 1 citron
  • 1/2 gurka
  • ca 600 g laxfilé

Gör så här:

  • Tina ärterna.
  • Skala potatisen och koka den i rikligt med vatten. Skär blomkålen i mindre bitar och lägg dem i potatisvattnet när det återstår ca 10 minuter av potatisens koktid.
  • Häll av vattnet. Stöt sönder potatisen och blomkålen med elvisp. Späd med varm mjölk och matfettet under vispning. Smaka av med salt och peppar.
  • Dela citronen, pressa ena halvan och skär resten i klyftor.
  • Skär gurkan i tärningar och blanda dem med ärterna. Krydda med salt och peppar. Smaka av med citronsaften.
  • Skär laxen i portionsbitar och halstra den i en stekpanna ca 4 minuter på varje sida. Krydda med salt och peppar.
  • Servera laxen med blomkålsmoset och gurk- och ärtsalladen.

*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration

Lämna en kommentar