Tillagningstid: Över 60 min
6 portioner
Ingredienser
- 3 portionsbitar fryst laxfilé à 140 g
- 2 msk salt
- 1 l vatten
- 150 g blomkålsbuketter
- 150 g kantareller (gärna små)
- 3 msk färskpressad citronjuice
- 3 msk grovskuren dill
- 3 msk olivolja
- 2 krm salt
- 1 krm peppar
- 1 äpple
- 1/2 msk curry
- 2 1/2 msk färskpressad citronjuice
- smör
- 2 msk olivolja
- 2 1/2 krm socker
- 1 burk kräftstjärtar (à 340 g)
- 1 1/2 dl grovt smulad Västerbottensost
- 2 dl babyspenat och/eller mangold
Gör så här:
- Blanda salt och vatten till en lag. Lägg i de frysta laxfileerna. Låt tina 3–4 timmar i kylen.
- Ta upp laxfiléerna. Torka dem riktigt torra.
- Hetta upp en stekpanna rykande het på högsta värmen. Stek filéerna, en åt gången, 20–30 sekunder per sida så att de får stekyta. Pressa lätt med stekspaden. Ställ kallt.
- Marinerad blomkål och svamp: Skär blomkålsbuketterna i tunna skivor. Rensa svampen. Skär ev i mindre bitar.
- Blanda citronjuice, olja, salt och peppar i en bunke.
- Vänd ner svamp, blomkål och dill. Låt stå ca 20 minuter.
- Äppelvinägrett: Skala, kärna ur och skär äpplet i 1/2 cm stora tärningar. Hetta upp smör. Fräs curry och äppeltärningar 2 minuter.
- Ta från värmen. Tillsätt citronjuice och olja. Smaka av med salt, peppar och socker samt ev mer citronjuice.
- Skär laxen i 1/2–1 cm tjocka skivor med vass kniv. Fördela laxen på tallrikar, 1 tallrik per portion. Lägg på blomkål och svamp. Ringla över äppelvinägretten.
- Topping: Toppa med kräftstjärtar, smulad ost och babyspenat/mangold.
*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration