Tillagningstid: Under 30 min
4 portioner
Ingredienser
- 4 cm färsk ingefära
- 1 rödlök
- 1/2 dl ättiksprit (12%)
- 1 dl strösocker
- 1 dl vatten
- 1 förp kokosmjölk (à 400 ml)
- 1 msk lime pepper- krydda
- 2 förp ris (gärna expressris jasmin/basmati, à 250 g)
- 800 g vattenmelon
- 1 knippe rädisor (à ca 220 g)
- 1 lila spetskål (à ca 900 g)
- 300 g gravad lax i bit
- 2 msk japansk soja
- 2 lime
- 1 kruka koriander
- 2 msk svarta sesamfrön
- 1 dl srirachamajonnäs
Gör så här:
- Picklad rödlök och ingefära: Skala ingefäran och skär den i tunna skivor. Skala och skär löken i tunna skivor. Koka upp ättika, socker och vatten. Dra av kastrullen från värmen och lägg i ingefäran och löken och låt svalna i lagen.
- Poké bowl: Koka upp kokosmjölken och lime pepper-kryddan, tillsätt riset och koka enligt anvisningen på risförpackningen.
- Dela och skala vattenmelonen. Skär fruktköttet i ca 2 cm stora kuber. Skölj, ansa och skär rädisorna i bitar.
- Skär av lite av roten på kålen och plocka försiktigt bort de yttersta bladen. Gör 4 skålar av bladen (för 4 port). Finstrimla resten av kålen, gärna med en mandolin.
- Skär laxen i kuber och doppa dem i soja. Dela limen.
- Lägg ris, kål, vattenmelon, rädisor och lax i kålbladen. Toppa med picklad lök och ingefära, koriander, sesamfrön. Servera med lime och srirachamajonnäs.
*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration