Somrig poké bowl med melon och lax

Tillagningstid: Under 30 min

4 portioner

Ingredienser

  • 4 cm färsk ingefära
  • 1 rödlök
  • 1/2 dl ättiksprit (12%)
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1 förp kokosmjölk (à 400 ml)
  • 1 msk lime pepper- krydda
  • 2 förp ris (gärna expressris jasmin/basmati, à 250 g)
  • 800 g vattenmelon
  • 1 knippe rädisor (à ca 220 g)
  • 1 lila spetskål (à ca 900 g)
  • 300 g gravad lax i bit
  • 2 msk japansk soja
  • 2 lime
  • 1 kruka koriander
  • 2 msk svarta sesamfrön
  • 1 dl srirachamajonnäs

Gör så här:

  • Picklad rödlök och ingefära: Skala ingefäran och skär den i tunna skivor. Skala och skär löken i tunna skivor. Koka upp ättika, socker och vatten. Dra av kastrullen från värmen och lägg i ingefäran och löken och låt svalna i lagen.
  • Poké bowl: Koka upp kokosmjölken och lime pepper-kryddan, tillsätt riset och koka enligt anvisningen på risförpackningen.
  • Dela och skala vattenmelonen. Skär fruktköttet i ca 2 cm stora kuber. Skölj, ansa och skär rädisorna i bitar.
  • Skär av lite av roten på kålen och plocka försiktigt bort de yttersta bladen. Gör 4 skålar av bladen (för 4 port). Finstrimla resten av kålen, gärna med en mandolin.
  • Skär laxen i kuber och doppa dem i soja. Dela limen.
  • Lägg ris, kål, vattenmelon, rädisor och lax i kålbladen. Toppa med picklad lök och ingefära, koriander, sesamfrön. Servera med lime och srirachamajonnäs.

*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration

Lämna en kommentar