Tillagningstid: Över 60 min
4 portioner
Ingredienser
- 500 g odlad laxfilé
- 2 msk salt
- 2 msk socker
- 1 dl vatten
Gör så här:
- Skär bort eventuellt skinn från laxen.
- Blanda salt och socker med vattnet i en liten kastrull. Koka upp. Låt svalna.
- Häll vätskan i en plastpåse och lägg i laxen. Knyt ihop påsen och skaka/gnid in.
- Lägg påsen på ett fat i kylen 4 timmar. Vänd efter halva tiden.
- Ta upp laxen och skär i skivor. Servera gärna med en fräsch sallad och en klick örtmajonnäs.
- Genom att variera vätskan och lägga till olika kryddor är det enkelt att sätta smak på den snabbgravade laxen. Här är några förslag:
- Lakritslax med citronmajonnäs
- Fläder- och citronlax med dillmajonnäs
- Sojalax med wasabimajonnäs
- Lingon- och sichuanlax med sesammajonnäs
- Apelsinlax med örtmajonnäs
- Ingefärslax med koriandermajonnäs
*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration