Snabbgravad lax, grundrecept

Tillagningstid: Över 60 min

4 portioner

Ingredienser

  • 500 g odlad laxfilé
  • 2 msk salt
  • 2 msk socker
  • 1 dl vatten

Gör så här:

  • Skär bort eventuellt skinn från laxen.
  • Blanda salt och socker med vattnet i en liten kastrull. Koka upp. Låt svalna.
  • Häll vätskan i en plastpåse och lägg i laxen. Knyt ihop påsen och skaka/gnid in.
  • Lägg påsen på ett fat i kylen 4 timmar. Vänd efter halva tiden.
  • Ta upp laxen och skär i skivor. Servera gärna med en fräsch sallad och en klick örtmajonnäs.
  • Genom att variera vätskan och lägga till olika kryddor är det enkelt att sätta smak på den snabbgravade laxen. Här är några förslag:
  • Lakritslax med citronmajonnäs
  • Fläder- och citronlax med dillmajonnäs
  • Sojalax med wasabimajonnäs
  • Lingon- och sichuanlax med sesammajonnäs
  • Apelsinlax med örtmajonnäs
  • Ingefärslax med koriandermajonnäs

*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration

Lämna en kommentar