Tillagningstid: Över 60 min
4 portioner
Ingredienser
- 4 dl basmatiris
- 1 1/2 msk grovt salt
- 1 kruka persilja
- 1 kruka dill
- 1 kruka koriander
- 125 g salladslök
- 1/2 g saffran
- 4 msk smör
- 1 citron
- 1 msk rökt paprikapulver
- 1 tsk salt
- 1 krm mald svartpeppar
- 4 bitar laxfilé (à ca 150 g)
- 1/2 msk smör
- 250 g körsbärstomater eller babyplommontomater
- 1/2 msk smör
- lime- eller citronklyftor
Gör så här:
- Ris: Skölj riset i en sil tills sköljvattnet är klart. Lägg riset i en bunke och täck med vatten och låt det stå minst 11/2 timme.
- Koka upp 2 liter vatten med saltet (för 4 port). Låt det blötlagda riset rinna av i en sil. Häll ner det i det kokande vattnet och låt det koka 4-5 minuter. Rör om då och då. Låt riset rinna av i en sil och skölj det.
- Lax: Riv det yttersta skalet av citronen, blanda skalet med paprikapulvret, saltet och pepparn.
- Krydda laxen på båda sidorna med kryddblandningen. Låt den stå i rumstemperatur ca 30 minuter.
- Ris: Hacka persiljan, dillen och koriandern fint. Ansa och skär salladslöken i ca 1/2 cm långa bitar. Blanda örterna med salladslöken.
- Blanda 3/4 av riset med ört- och salladslöksblandningen i en kastrull som har ett tätslutande lock, helst teflon. Blanda resten av riset med saffran. Lägg det i en liten kastrull som har ett tätslutande lock. Smält smöret och fördela det över riset i båda kastrullerna.
- Täck undersidan av grytornas lock med en ren handduk, lägg på locken på de båda riskastrullerna och låt riset ångkoka på mycket svag värme 25-30 minuter (lyft inte på locket under tiden).
- Sätt ugnen på 150˚C.
- Lax: Bryn laxen i smöret i en stekpanna. Lägg den i en ugnsäker form och sätt in mitt i ugnen 5-6 minuter eller tills innertemperaturen är 52˚C.
- Tomater: Stek tomaterna i smöret i en stekpanna 1-2 minuter.
- Till servering: Lägg en sträng av saffransriset över örtriset, servera det med lax, tomater och lime- eller citronklyftor. Garnera gärna med dill.
*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration