Rostad blomkål med varmrökt lax och basilikasås

Tillagningstid: Under 45 min

4 portioner

Ingredienser

  • 1 medelstort blomkålshuvud
  • 1 purjolök
  • 3 msk olivolja
  • 1 dl pumpafrö
  • salt och svartpeppar
  • 1 kruka basilika
  • 1 dl grovt riven parmesan
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • 1/2 dl mjölk
  • 65 g babyspenat
  • 65 g röda mangoldskott
  • ca 400 g varmrökt lax
  • 1 citron
  • bröd

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225°C. Sätt in en plåt i ugnen.
  • Ansa och skär blomkålshuvudet i buketter. Ansa, skölj och strimla purjolöken. Blanda blomkålen och olivolja, krydda med salt och peppar.
  • Lägg blomkålen på den förvärmda plåten och rosta mitt i ugnen 10 minuter. Rör om då och då (blomkålen får gärna vara lite krispig). Lägg sedan på purjolök och pumpafrö, rosta ytterligare 5 minuter.
  • Dressing: Plocka basilikabladen och mixa dem tillsammans med parmesan, crème fraiche och mjölk. Smaka av med salt och peppar. Häll dressingen i en skål.
  • Lägg spenat och mangoldskott på ett stort fat. Dela laxen i bitar. Fördela den och blomkålen på salladen.
  • Servera lax och blomkålssalladen med citronklyftor, dressing och bröd.

*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration

Lämna en kommentar