Rostad blomkål med lax och basilikasås

Tillagningstid: Under 45 min

4 portioner

Ingredienser

  • 4 port ris
  • 1/2 kruka basilika
  • 100 g grana padano
  • 2 dl crème fraiche
  • salt och svartpeppar
  • 1/2 purjolök
  • 1 blomkål (1 blomkål motsvarar ca 800 g)
  • 2 msk olivolja
  • ca 600 g laxfilé
  • 65 g mangoldskott
  • 1/2 citron

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225°C. Sätt in en plåt i ugnen.
  • Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  • Sås: Plocka av basilikabladen och riv osten. Mixa basilika tillsammans med ost och crème fraiche. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen i en skål.
  • Grönsaker och lax: Ansa, skölj och skiva purjolöken. Ansa och skär blomkålen i buketter.
  • Blanda blomkålen med hälften av olivoljan i en bunke, krydda med salt och peppar. Häll ut den på den heta plåten och rosta mitt i ugnen först ca 5 minuter.
  • Blanda purjolöken med resten av olivoljan. Lägg den och laxen på blomkålsplåten, krydda med salt och peppar och rosta ytterligare ca 8 minuter.
  • Till servering: Servera laxen med grönsakerna, mangold, ris, citronklyftor och sås.

*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration

Lämna en kommentar