Rostad blomkål, laxschnitzel och ärtkräm med chili

Tillagningstid: Under 45 min

4 portioner

Ingredienser

  • 1 stort blomkålshuvud (à ca 1 kg)
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 400 g laxfilé (gärna stjärtbiten)
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 2 1/2 dl panko eller ströbröd
  • 2 ägg
  • smör till stekning
  • citronklyftor till servering
  • 4 dl frysta gröna ärtor
  • finrivet skal av 1 citron
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 1 tsk urkärnad och finhackad grön chilifrukt
  • ev 1/2 kruka färsk mynta
  • salt

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 250°C. Ställ in en plåt i mitten.
  • Ansa och skär blomkålen i mindre buketter. Blanda med olivolja, hälften av saltet och peppar i en bunke.
  • Lägg ett bakplåtspapper på den varma plåten. Sprid ut blomkålen och tillaga mitt i ugnen ca 10 minuter. Gör ärtkrämen under tiden.
  • Ärtkräm: Koka ärterna mjuka enligt anvisning på förpackningen. Häll av ärterna, men spara vätskan. Mixa ärterna med citronskal, citronjuice, chili och ev mynta. Späd med kokvattnet till önskad konsistens. Smaka av med salt.
  • Skär laxen i tunna skivor, gärna på snedden. Krydda bitarna med resterande salt.
  • Häll ut mjöl och panko eller ströbröd på varsin tallrik.
  • Vispa upp äggen i en djup tallrik.
  • Vänd laxbitarna först i mjöl, därefter i ägg och sist i panko.
  • Stek laxen i smör ca 1⁄2 minut per sida.
  • Servera fisken med blomkålen, ärtkrämen och citronklyftor.

*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration

Lämna en kommentar