Tillagningstid: Under 30 min
4 portioner
Ingredienser
- 500 g laxfilé
- 1 liten purjolök
- 2 ägg
- 1 dl kvarg
- 2 msk majsstärkelse (Maizena)
- 2 msk hackad dill
- 1 tsk torkad dragon
- salt och svartpeppar
- 1 – 2 msk smör eller margarin
- 2 dl mjölk eller vatten
- 2 dl lätt crème fraiche
- 1 – 1 1/2 msk konc hummerfond
- ev 1 msk hackad dill
Gör så här:
- Skär bort skinnet och bena ur laxfilén. Skär fisken i tärningar och lägg dem i matberedare eller mixer. Skölj, strimla och tillsätt purjolöken i mixern.
- Blanda ner ägg, kvarg, majsstärkelse, dill, dragon, salt och svartpeppar. Mixa till en slät jämn smet.
- Forma äggstora bullar med hjälp av en matsked och fuktad hand. Stek dem runt om i 4-6 minuter. Ta upp dem.
- Häll mjölk eller vatten och crème fraiche i stekpannan. Smaksätt med hummerfond och dill. Låt såsen koka ihop så att den blir en aning krämig. Smaksätt med salt och peppar om det behövs. Lägg fiskbullarna i såsen.
- Servera gärna med citronklyftor, en ljummen krispig sallad gjord på lättfrästa haricots verts, skärbönor och röd paprika, samt en fräsch vinägrett till.
*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration