Tillagningstid: Under 30 min
4 portioner
Ingredienser
- 400 g kallrökt lax i bit
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 400 g pasta gärna pappardelle
- 150 g sockerärtor
- 2 msk olivolja
- 1 dl vispgrädde
- finrivet skal av 1 citron
- 2 msk hackad dill
- salt och peppar
- 2 syrliga äpplen
- 1/2 förp ärtskott (à ca 50 g)
- 1 msk pressad citronjuice
- 2 msk olivolja
- 2 krm salt
- 1 krm peppar
Gör så här:
- Ta bort skinnet på laxen och skär den i strimlor. Skala och hacka lök och vitlök.
- Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Tillsätt sockerärterna när ca 1 minut av koktiden återstår. Gör salladen under tiden.
- Ärtskottssallad: Dela, kärna ur och skär äpplena i strimlor och lägg i en skål. Dela ärtskotten på mitten. Blanda med äpplena och häll på en dressing av citronjuice, olja, salt och peppar.
- Häll av pasta och sockerärter, men spara ca 1 dl av pastavattnet (för 4 port).
- Fräs lök och vitlök glansig i oljan 2–3 minuter i pastakastrullen. Tillsätt pastavattnet och grädden. Låt sjuda 1 minut. Blanda ner pasta, sockerärter, lax, citronskal och dill. Smaka av med salt och peppar.
- Servera laxpastan med ärtskottssalladen.
*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration