Potatis- och purjolökssoppa med lax

Tillagningstid: Under 45 min

4 portioner

Ingredienser

  • 8 potatisar
  • 1 purjolök
  • 1 1/2 msk flytande margarin
  • 1 l vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 dl matlagningsgrädde (15 %)
  • 200 g laxfilé (färsk eller fryst)
  • 1 dl hackade örter t ex dill, persilja. körvel och basilika
  • sallad
  • grovt bröd

Gör så här:

  • Skala potatisen och skär den i skivor. Ansa purjolöken, ta bort den grova yttersta delen och strimla den tunt.
  • Fräs potatis och purjolök i 2/3 av margarinet i en kastrull utan att det tar färg.Tillsätt vatten och buljong. Låt allt koka under lock på svag värme till potatisen är mjuk (sönderkokt), ca 15 minuter.
  • Vispa kraftigt för hand med en ballongvisp eller kör med mixerstav till en slät soppa. Smaka av med senap, salt och peppar. Rör i grädden och låt koka upp. Späd med vatten eller mjölk om soppan är för tjock.
  • Skär laxen i cm-stora bitar och stek den hastigt på hög värme i 1/3 av margarinet. Salta och peppra. Blanda i örterna.
  • Häll soppan i en djup tallrik och toppa med laxen.
  • Till servering: Servera med sallad och gärna ett grovt bröd.
  • Detta är redan Klimaträtt – vill du göra ännu mer Klimaträtt: byt crème fraiche mot en mjölkproteinfri ersättningsprodukt och välj mervärdesmärkt fisk.

*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration

Lämna en kommentar