Tillagningstid: Under 45 min
4 portioner
Ingredienser
- 8 potatisar
- 1 purjolök
- 1 1/2 msk flytande margarin
- 1 l vatten
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- 1 msk dijonsenap
- 1 dl matlagningsgrädde (15 %)
- 200 g laxfilé (färsk eller fryst)
- 1 dl hackade örter t ex dill, persilja. körvel och basilika
- sallad
- grovt bröd
Gör så här:
- Skala potatisen och skär den i skivor. Ansa purjolöken, ta bort den grova yttersta delen och strimla den tunt.
- Fräs potatis och purjolök i 2/3 av margarinet i en kastrull utan att det tar färg.Tillsätt vatten och buljong. Låt allt koka under lock på svag värme till potatisen är mjuk (sönderkokt), ca 15 minuter.
- Vispa kraftigt för hand med en ballongvisp eller kör med mixerstav till en slät soppa. Smaka av med senap, salt och peppar. Rör i grädden och låt koka upp. Späd med vatten eller mjölk om soppan är för tjock.
- Skär laxen i cm-stora bitar och stek den hastigt på hög värme i 1/3 av margarinet. Salta och peppra. Blanda i örterna.
- Häll soppan i en djup tallrik och toppa med laxen.
- Till servering: Servera med sallad och gärna ett grovt bröd.
- Detta är redan Klimaträtt – vill du göra ännu mer Klimaträtt: byt crème fraiche mot en mjölkproteinfri ersättningsprodukt och välj mervärdesmärkt fisk.
*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration