Tillagningstid: Under 45 min
4 portioner
Ingredienser
- 900 g mjölig potatis
- ca 250 g blomkål
- 2 dl mjölk (gärna 1,5 %)
- 1 1/2 msk smör eller margarin
- salt och peppar
- 1 citron
- 1/2 gurka
- 1/2 förp majskorn (à 340 g)
- 20 g dill
- ca 600 g laxfilé
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175˚C.
- Skala potatisen och koka den i rikligt med saltat vatten. Skär blomkålen i mindre bitar och lägg dem i potatisvattnet när det återstår ca 10 minuter av potatisens koktid.
- Häll av vattnet. Stöt sönder och vispa med elvisp, späd med varm mjölk och matfettet. Smaka av med salt och peppar.
- Dela citron och pressa hälften och skär resten i klyftor.
- Skölj och skär gurkan i tärningar och blanda med avrunnen majs, 1 msk citronsaft (för 4 port) och hackad dill. Krydda med salt och peppar.
- Skär laxen i portionsbitar och krydda med salt och peppar, lägg dem i en ugnssäker form. Sätt in den mitt i ugnen ca 10 minuter eller tills innertemperaturen är 56˚C.
- Servera laxen med potatis- och blomkålsmoset och gurksalladen.
*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration