Potatis- och blomkålsmos med lax

Tillagningstid: Under 45 min

4 portioner

Ingredienser

  • 900 g mjölig potatis
  • ca 250 g blomkål
  • 2 dl mjölk (gärna 1,5 %)
  • 1 1/2 msk smör eller margarin
  • salt och peppar
  • 1 citron
  • 1/2 gurka
  • 1/2 förp majskorn (à 340 g)
  • 20 g dill
  • ca 600 g laxfilé

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175˚C.
  • Skala potatisen och koka den i rikligt med saltat vatten. Skär blomkålen i mindre bitar och lägg dem i potatisvattnet när det återstår ca 10 minuter av potatisens koktid.
  • Häll av vattnet. Stöt sönder och vispa med elvisp, späd med varm mjölk och matfettet. Smaka av med salt och peppar.
  • Dela citron och pressa hälften och skär resten i klyftor.
  • Skölj och skär gurkan i tärningar och blanda med avrunnen majs, 1 msk citronsaft (för 4 port) och hackad dill. Krydda med salt och peppar.
  • Skär laxen i portionsbitar och krydda med salt och peppar, lägg dem i en ugnssäker form. Sätt in den mitt i ugnen ca 10 minuter eller tills innertemperaturen är 56˚C.
  • Servera laxen med potatis- och blomkålsmoset och gurksalladen.

*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration

Lämna en kommentar