Poké bowl med lax och kimchi

Tillagningstid: Över 60 min

4 portioner

Ingredienser

  • 1 röd chilifrukt
  • 1 1/2 msk finriven ingefära
  • 1 dl färskpressad limejuice (1 dl motsvarar saft från ca 3 lime)
  • 2 dl japansk soja
  • 1/2 dl mirin
  • 1/2 dl sesamolja
  • 200 g lax i bit (gärna salma eller fröya)
  • 1 schalottenlök
  • 1 dl kokosgrädde
  • 1/2 dl japansk soja
  • 2 msk mirin
  • 3/4 dl tahini (sesampaste)
  • 1 tsk finriven ingefära
  • 1/4 röd chilifrukt
  • 1/2 msk färskpressad lime
  • lite flytande honung
  • 250 g sushiris eller annat rundkornigt ris, t ex grötris
  • 2 msk mirin
  • 1/2 tsk salt
  • 3 dl färdig kimchi eller snabbkimchi (se länk under steg 6)
  • 1 urgröpt, tärnad avokado
  • 1/4 gurka i bitar
  • färsk koriander
  • 4 strimlade salladslökar
  • 1/2 msk vita eller svarta sesamfrön
  • rostad lök

Gör så här:

  • Marinad: Dela, kärna ur och finhacka chilin. Blanda med övriga ingredienser.
  • Lax: Skär laxen i cm-stora tärningar. Skala och finhacka schalottenlöken. Blanda lax och lök med marinaden. Låt marinera i kylen 10–60 minuter. Ju längre den marinerar desto mer smak.
  • Sesamsås: Mixa kokosgrädde, japansk soja, mirin, tahini, ingefära, röd chili, limejuice och ev lite flytande honung slätt med en stavmixer.
  • Ris: Skölj och koka riset enligt anvisning på förpackningen med salt.
  • Ta från värmen och smaksätt det varma riset med mirin. Låt svalna tills riset är ljummet.
  • Till servering: Lägg upp ris runt kanterna i skålar (detta för att det inte enbart ska bli ris i bottnen). Lägg på marinerad lax, färdig kimchi eller gör din egen snabba kimchi, avokado, gurka och koriander. Ringla över sesamsås. Strö över salladslök, sesamfrön och gärna rostad lök.

*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration

Lämna en kommentar