Tillagningstid: Över 60 min
4 portioner
Ingredienser
- 1 röd chilifrukt
- 1 1/2 msk finriven ingefära
- 1 dl färskpressad limejuice (1 dl motsvarar saft från ca 3 lime)
- 2 dl japansk soja
- 1/2 dl mirin
- 1/2 dl sesamolja
- 200 g lax i bit (gärna salma eller fröya)
- 1 schalottenlök
- 1 dl kokosgrädde
- 1/2 dl japansk soja
- 2 msk mirin
- 3/4 dl tahini (sesampaste)
- 1 tsk finriven ingefära
- 1/4 röd chilifrukt
- 1/2 msk färskpressad lime
- lite flytande honung
- 250 g sushiris eller annat rundkornigt ris, t ex grötris
- 2 msk mirin
- 1/2 tsk salt
- 3 dl färdig kimchi eller snabbkimchi (se länk under steg 6)
- 1 urgröpt, tärnad avokado
- 1/4 gurka i bitar
- färsk koriander
- 4 strimlade salladslökar
- 1/2 msk vita eller svarta sesamfrön
- rostad lök
Gör så här:
- Marinad: Dela, kärna ur och finhacka chilin. Blanda med övriga ingredienser.
- Lax: Skär laxen i cm-stora tärningar. Skala och finhacka schalottenlöken. Blanda lax och lök med marinaden. Låt marinera i kylen 10–60 minuter. Ju längre den marinerar desto mer smak.
- Sesamsås: Mixa kokosgrädde, japansk soja, mirin, tahini, ingefära, röd chili, limejuice och ev lite flytande honung slätt med en stavmixer.
- Ris: Skölj och koka riset enligt anvisning på förpackningen med salt.
- Ta från värmen och smaksätt det varma riset med mirin. Låt svalna tills riset är ljummet.
- Till servering: Lägg upp ris runt kanterna i skålar (detta för att det inte enbart ska bli ris i bottnen). Lägg på marinerad lax, färdig kimchi eller gör din egen snabba kimchi, avokado, gurka och koriander. Ringla över sesamsås. Strö över salladslök, sesamfrön och gärna rostad lök.
*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration