Tillagningstid: Under 45 min
4 portioner
Ingredienser
- 4 port pasta (gärna penne, 4 port motsvarar ca 400 g)
- 150 g salladsärtor
- 1 fänkål (à ca 300 g)
- 1 citron
- 2 msk olivolja
- 1 kruka dill
- 1 rödlök
- salt
- peppar
- 1 dl riven lagrad ost
- 2 dl smetana
- 1 vitlöksklyfta
- 1 dl rostade hasselnötter
- 400 g varmrökt lax
- 1 förp grön/röd hjärtsallad (à ca 200 g)
Gör så här:
- Sätt på en kastrull med vatten till pastan, som också rymmer salladsärtorna.
- Fänkål: Ansa och skär fänkålen i tunna skivor, gärna på en mandolin. Pressa saft från halva citronen och blanda den och olivoljan med fänkålen. Skär resten av citronen i klyftor (till serveringen). Hacka dillen grovt (spara några vippor till servering). Skala och skiva rödlöken tunt och blanda den och dillen med fänkålen. Krydda med salt och peppar.
- Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen, låt salladsärtorna koka tillsammans med pastan de sista 2 minuterna på pastans koktid.
- Dressing: Blanda osten med smetanan och pressa i vitlöken. Smaka av med salt och peppar.
- Topping: Grovhacka nötterna och bryt laxen i mindre bitar. Ansa och skär salladen i bitar.
- Spola pastan och salladsärtorna kalla, låt rinna av ordentligt. Blanda pastan och salladsärtorna med fänkålssalladen och salladen. Toppa med lax och hasselnötter och servera med några dillvippor och citronklyftor.
*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration