Pastasallad med citronmarinerad fänkål och lax

Tillagningstid: Under 45 min

4 portioner

Ingredienser

  • 4 port pasta (gärna penne, 4 port motsvarar ca 400 g)
  • 150 g salladsärtor
  • 1 fänkål (à ca 300 g)
  • 1 citron
  • 2 msk olivolja
  • 1 kruka dill
  • 1 rödlök
  • salt
  • peppar
  • 1 dl riven lagrad ost
  • 2 dl smetana
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl rostade hasselnötter
  • 400 g varmrökt lax
  • 1 förp grön/röd hjärtsallad (à ca 200 g)

Gör så här:

  • Sätt på en kastrull med vatten till pastan, som också rymmer salladsärtorna.
  • Fänkål: Ansa och skär fänkålen i tunna skivor, gärna på en mandolin. Pressa saft från halva citronen och blanda den och olivoljan med fänkålen. Skär resten av citronen i klyftor (till serveringen). Hacka dillen grovt (spara några vippor till servering). Skala och skiva rödlöken tunt och blanda den och dillen med fänkålen. Krydda med salt och peppar.
  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen, låt salladsärtorna koka tillsammans med pastan de sista 2 minuterna på pastans koktid.
  • Dressing: Blanda osten med smetanan och pressa i vitlöken. Smaka av med salt och peppar.
  • Topping: Grovhacka nötterna och bryt laxen i mindre bitar. Ansa och skär salladen i bitar.
  • Spola pastan och salladsärtorna kalla, låt rinna av ordentligt. Blanda pastan och salladsärtorna med fänkålssalladen och salladen. Toppa med lax och hasselnötter och servera med några dillvippor och citronklyftor.

*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration

Lämna en kommentar