Morots- och äppelsoppa med örtiga laxspett

Tillagningstid: Under 45 min

4 portioner

Ingredienser

  • 4 – 5 morötter (5 morötter motsvarar ca 500g)
  • 4 röda äpplen (4 äpplen motsvarar ca 550g)
  • 1 gul lök
  • 2 msk färskriven ingefära
  • 8 dl vatten
  • 1 1/2 hönsbuljongtärningar (1 1/2 buljongtärningar motsvarar 2 msk konc kycklingfond)
  • 1 dl matyoghurt till servering
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 msk frysta örtkryddor provencale
  • finrivet skal av 1 tvättad citron
  • 2 msk juice av citron
  • 8 frysta, tinade spett av lax (8 spett motsvarar ca 480g)
  • 2 msk olja
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm peppar

Gör så här:

  • Skala och skär morötterna i 1/2 cm tjocka skivor. Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Skala och finhacka löken.
  • Fräs löken mjuk i olja ca 2 minuter i en stor kastrull. Blanda i morot, äpple och riven ingefära. Låt fräsa ca 2 minuter.
  • Tillsätt vatten, smulade buljongtärningar eller fond. Koka under lock ca 15 minuter. Rör då och då. Gör laxspetten under tiden.
  • Örtiga laxspett: Blanda örter, citronskal, citronjuice och hälften av oljan i en skål. Krydda laxspetten runtom med salt och peppar. Stek fisken på medelvärme i resten av oljan ca 5 minuter runtom i en stor stekpanna. Pensla på örtblandningen mot slutet.
  • Mixa soppan slät med stavmixer eller i matberedare. Krydda med salt och peppar. Servera soppan med laxspetten och en klick matyoghurt.

*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration

Lämna en kommentar