Tillagningstid: Under 45 min
4 portioner
Ingredienser
- 4 – 5 morötter (5 morötter motsvarar ca 500g)
- 4 röda äpplen (4 äpplen motsvarar ca 550g)
- 1 gul lök
- 2 msk färskriven ingefära
- 8 dl vatten
- 1 1/2 hönsbuljongtärningar (1 1/2 buljongtärningar motsvarar 2 msk konc kycklingfond)
- 1 dl matyoghurt till servering
- 1 msk olivolja
- 1 tsk salt
- 1 krm peppar
- 1 msk frysta örtkryddor provencale
- finrivet skal av 1 tvättad citron
- 2 msk juice av citron
- 8 frysta, tinade spett av lax (8 spett motsvarar ca 480g)
- 2 msk olja
- 1/2 tsk salt
- 2 krm peppar
Gör så här:
- Skala och skär morötterna i 1/2 cm tjocka skivor. Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Skala och finhacka löken.
- Fräs löken mjuk i olja ca 2 minuter i en stor kastrull. Blanda i morot, äpple och riven ingefära. Låt fräsa ca 2 minuter.
- Tillsätt vatten, smulade buljongtärningar eller fond. Koka under lock ca 15 minuter. Rör då och då. Gör laxspetten under tiden.
- Örtiga laxspett: Blanda örter, citronskal, citronjuice och hälften av oljan i en skål. Krydda laxspetten runtom med salt och peppar. Stek fisken på medelvärme i resten av oljan ca 5 minuter runtom i en stor stekpanna. Pensla på örtblandningen mot slutet.
- Mixa soppan slät med stavmixer eller i matberedare. Krydda med salt och peppar. Servera soppan med laxspetten och en klick matyoghurt.
*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration