Lime och sesammarinerad lax med gurk- och melonsalsa i hjärtsallad

Tillagningstid: Över 60 min

2 portioner

Ingredienser

  • 140 g laxfilé
  • 1 msk sesamfrön
  • rivet skal av 1/2 lime
  • 2 tsk färskpressad limesaft
  • 2 msk japansk soja
  • 1 tsk flytande honung
  • svartpeppar
  • ca 150 g galiamelon
  • ca 4 cm gurka
  • ca 1 cm röd chilipeppar
  • 1 hjärtsallad
  • 1/2 kruka koriander

Gör så här:

  • Tina laxen (om fryst används). Skär den i små tärningar, ca 1×1 cm.
  • Rosta sesamfröna i en torr stekpanna.
  • Riv det ytterska skalet av limen. Pressa ur saften.
  • Blanda sesamfrö, limeskal och -saft, soja och honung till en marinad. Vänd ner laxtärningarna. Smaksätt med svartpeppar och ev. lite salt Låt laxen marinera i kylen ca 1 timme.
  • Salsa: Skär bort skal och kärnor på melonen. Skala och dela gurkan på längden och kärna ur den. Dela och kärna ur chilin.
  • Skär melon och gurka i små tärningar, ca 1×1 cm. Finstrimla chilin.
  • Blanda melon, gurka och chili.
  • Ansa och lossa salladsbladen. Lägg bladen på ett fat. Fördela melon- och gurksalsa på bladen. Lägg på den marinerade laxen och lite av marinaden så att det rinner ner i melonsalsan.
  • Till garnering: Toppa med koriander.

*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration

Lämna en kommentar