Laxsoppa med pumpa och fänkål

Tillagningstid: Under 45 min

4 portioner

Ingredienser

  • 1 liten fänkål (à ca 200 g)
  • 700 g pumpa (gärna delicapumpa)
  • 1/2 purjolök (à ca 150 g)
  • 600 g laxfilé
  • 1 förp kokta cannellinibönor (à 380 g)
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 1 tsk malen koriander
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm chiliflakes
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk tomatpuré
  • 15 dl grönsaksbuljong (vatten och tärningar eller fond)
  • salt
  • peppar
  • skal och saft av 1/2 citron (1/2 citron motsvarar 2 msk juice)
  • 1/2 kruka dill
  • 1/2 kruka persilja
  • ljust bröd

Gör så här:

  • Ansa och strimla fänkålen. Skala och skär pumpan i mindre fyrkanter. Ansa, skölj och skär löken i 1/2 cm breda skivor.
  • Skär laxen i ca 3×3 cm stora tärningar.
  • Häll bönorna i ett durkslag, spola dem i kallt vatten och låt rinna av.
  • Mortla fänkålsfröna fint. Rosta mald koriander och fänkålsfröna i en kastrull utan fett tills det börjar dofta kryddigt.
  • Tillsätt olivolja och stek kryddorna tillsammans med chiliflakes, pressad vitlök och tomatpuré. Tillsätt fänkålen och fräs ett par minuter till.
  • Slå på buljong och koka upp.
  • Lägg pumpan i buljongen och koka ca 10 minuter. Smaka av med salt, peppar, citronskal och juice.
  • Tillsätt lax, purjolök och bönor. Koka sakta 5-6 minuter under lock.
  • Hacka dill och persilja och tillsätt precis innan servering.
  • Till servering: Servera gärna soppan med ett ljust bröd.

*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration

Lämna en kommentar