Tillagningstid: Under 45 min
4 portioner
Ingredienser
- 1 liten fänkål (à ca 200 g)
- 700 g pumpa (gärna delicapumpa)
- 1/2 purjolök (à ca 150 g)
- 600 g laxfilé
- 1 förp kokta cannellinibönor (à 380 g)
- 1 tsk fänkålsfrön
- 1 tsk malen koriander
- 2 msk olivolja
- 2 krm chiliflakes
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk tomatpuré
- 15 dl grönsaksbuljong (vatten och tärningar eller fond)
- salt
- peppar
- skal och saft av 1/2 citron (1/2 citron motsvarar 2 msk juice)
- 1/2 kruka dill
- 1/2 kruka persilja
- ljust bröd
Gör så här:
- Ansa och strimla fänkålen. Skala och skär pumpan i mindre fyrkanter. Ansa, skölj och skär löken i 1/2 cm breda skivor.
- Skär laxen i ca 3×3 cm stora tärningar.
- Häll bönorna i ett durkslag, spola dem i kallt vatten och låt rinna av.
- Mortla fänkålsfröna fint. Rosta mald koriander och fänkålsfröna i en kastrull utan fett tills det börjar dofta kryddigt.
- Tillsätt olivolja och stek kryddorna tillsammans med chiliflakes, pressad vitlök och tomatpuré. Tillsätt fänkålen och fräs ett par minuter till.
- Slå på buljong och koka upp.
- Lägg pumpan i buljongen och koka ca 10 minuter. Smaka av med salt, peppar, citronskal och juice.
- Tillsätt lax, purjolök och bönor. Koka sakta 5-6 minuter under lock.
- Hacka dill och persilja och tillsätt precis innan servering.
- Till servering: Servera gärna soppan med ett ljust bröd.
*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration