Tillagningstid: Under 45 min
8 portioner
Ingredienser
- 1 hel färsk laxsida (à ca 1200 g)
- 1 tsk salt
- 1/2 tsk svartpeppar
- 2 mangor
- 2 förp körsbärstomat (à 250 g)
- 2 rödlökar
- 1 kruka koriander
- 3/4 dl matolja
- 3 msk vitvinsvinäger
- 2 förp kokosmjölk (à 200 ml)
- 9 dl vatten
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- 6 dl basmatiris
- 2 små salladshuvuden (gärna crunchitasallad)
- turkisk yoghurt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 150°C.
- Putsa laxen. Krydda med salt och peppar och lägg fisken på en plåt eller i en ugnsform.
- Sätt in laxen i mitten av ugnen ca 25 minuter eller tills fisken har en innertemperatur på 54°C.
- Mangosalsa: Skala, skär bort kärnan och skär mangorna i tärningar. Skär tomaterna i halvor. Skala och hacka rödlöken fint. Hacka koriandern grovt.
- Blanda mango, tomater, lök och koriander med olja och vinäger. Krydda med salt och peppar.
- Kokosris: Koka upp kokosmjölken med vattnet och smulade buljongtärningar. Rör i riset och sjud under lock enligt tidsangivelsen på risförpackningen. Låt riset vila ca 10 minuter.
- Ansa och lossa salladsbladen från varandra.
- Till servering: Servera laxen med mangosalsa, kokosris, sallad och gärna yoghurt.
*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration