Laxsida i ugn med färsk mangosalsa och kokosris

Tillagningstid: Under 45 min

8 portioner

Ingredienser

  • 1 hel färsk laxsida (à ca 1200 g)
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • 2 mangor
  • 2 förp körsbärstomat (à 250 g)
  • 2 rödlökar
  • 1 kruka koriander
  • 3/4 dl matolja
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 2 förp kokosmjölk (à 200 ml)
  • 9 dl vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 6 dl basmatiris
  • 2 små salladshuvuden (gärna crunchitasallad)
  • turkisk yoghurt

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 150°C.
  • Putsa laxen. Krydda med salt och peppar och lägg fisken på en plåt eller i en ugnsform.
  • Sätt in laxen i mitten av ugnen ca 25 minuter eller tills fisken har en innertemperatur på 54°C.
  • Mangosalsa: Skala, skär bort kärnan och skär mangorna i tärningar. Skär tomaterna i halvor. Skala och hacka rödlöken fint. Hacka koriandern grovt.
  • Blanda mango, tomater, lök och koriander med olja och vinäger. Krydda med salt och peppar.
  • Kokosris: Koka upp kokosmjölken med vattnet och smulade buljongtärningar. Rör i riset och sjud under lock enligt tidsangivelsen på risförpackningen. Låt riset vila ca 10 minuter.
  • Ansa och lossa salladsbladen från varandra.
  • Till servering: Servera laxen med mangosalsa, kokosris, sallad och gärna yoghurt.

*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration

Lämna en kommentar