Tillagningstid: Under 30 min
4 portioner
Ingredienser
- ca 400 g gravad lax i skivor
- ca 800 g kokt potatis (helst kall)
- 1 gul lök
- 1 msk smör eller margarin
- 200 g frysta gröna ärtor
- 5 ägg
- 1 1/2 dl mjölk (gärna 3 %)
- 1/3 kruka hackad dill
- 2 krm salt
- 1 krm peppar
- 50 g smör eller margarin
- 1/3 kruka hackad dill
- citronklyftor
Gör så här:
- Skär laxen i ca 1 1/2 cm breda strimlor. Skala ev potatisen och skär i 1/2 cm tjocka skivor. Skala och hacka löken.
- Fräs löken mjuk ca 2 minuter i matfettet i en stekpanna utan att den tar färg. Fördela löken i botten av pannan. Varva potatisskivor och lax ovanpå.
- Äggstanning: Vispa ihop ägg, mjölk, hälften av dillen, salt och peppar. Häll äggstanningen i pannan. Rör försiktigt så att smeten rinner ner. Låt stelna.
- Koka under tiden ärterna enligt anvisning på förpackningen.
- Dillsmör: Rör även smöret mjukt tillsammans med resten av dillen. Låt stå i rumstemperatur.
- Vänd laxpuddingen med hjälp av en stor tallrik när äggstanningen stannat. Låt den glida tillbaka ner i pannan. Stek någon minut på andra sidan.
- Servera laxpuddingen med ärter, en klick dillsmör, citronklyftor och gärna en bit bröd.
*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration