Laxpudding i panna med dillsmör och ärter

Tillagningstid: Under 30 min

4 portioner

Ingredienser

  • ca 400 g gravad lax i skivor
  • ca 800 g kokt potatis (helst kall)
  • 1 gul lök
  • 1 msk smör eller margarin
  • 200 g frysta gröna ärtor
  • 5 ägg
  • 1 1/2 dl mjölk (gärna 3 %)
  • 1/3 kruka hackad dill
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 50 g smör eller margarin
  • 1/3 kruka hackad dill
  • citronklyftor

Gör så här:

  • Skär laxen i ca 1 1/2 cm breda strimlor. Skala ev potatisen och skär i 1/2 cm tjocka skivor. Skala och hacka löken.
  • Fräs löken mjuk ca 2 minuter i matfettet i en stekpanna utan att den tar färg. Fördela löken i botten av pannan. Varva potatisskivor och lax ovanpå.
  • Äggstanning: Vispa ihop ägg, mjölk, hälften av dillen, salt och peppar. Häll äggstanningen i pannan. Rör försiktigt så att smeten rinner ner. Låt stelna.
  • Koka under tiden ärterna enligt anvisning på förpackningen.
  • Dillsmör: Rör även smöret mjukt tillsammans med resten av dillen. Låt stå i rumstemperatur.
  • Vänd laxpuddingen med hjälp av en stor tallrik när äggstanningen stannat. Låt den glida tillbaka ner i pannan. Stek någon minut på andra sidan.
  • Servera laxpuddingen med ärter, en klick dillsmör, citronklyftor och gärna en bit bröd.

*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration

Lämna en kommentar