Tillagningstid: Under 45 min
4 portioner
Ingredienser
- 4 portionsbitar laxfilé
- 4 port ris eller annat gryn
- salt och peppar
- 4 msk sesamfrön
- 2 msk olja
- 1/2 blomkålshuvud
- 1 gurka
- 1 lime
- 3 msk japansk soja
- 1 1/2 msk honung
- 1 msk olja
Gör så här:
- Tina laxen.
- Sätt ugnen på 150°C.
- Koka riset. Läs på förpackningen hur man gör.
- Dela laxen i halvor. Salta och peppra. Häll sesamfröna på en tallrik och vänd laxen i dessa så att fröna täcker bitarna. Bryn dem i oljan i en stekpanna tills de får fin färg.
- Lägg laxbitarna i en ugnssäker form, sätt formen mitt i ugnen 8-10 minuter eller tills laxens innertemperatur är 56°C.
- Marinerade grönsaker: Koka upp en kastrull med saltat vatten. Dela blomkålen i små buketter och koka dem 4-5 minuter eller tills de är mjuka. Låt blomkålen rinna av i ett durkslag.
- Skär gurkan i tärningar. Dela limen i halvor och pressa ur saften i en skål. Blanda limesaften med soja, honung och oljan. Vänd ner gurkan och blomkålen.
- Servera de marinerade grönsakerna med ris och lax.
*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration