Laxlåda med surströmming

Tillagningstid: Över 60 min

4 portioner

Ingredienser

  • 400 g skinn- och benfri laxfilé
  • 1 burk strömmingsfilé (à ca 300 g)
  • 1 kg potatis (fast sort)
  • 20 kryddpepparkorn
  • 15 vitpepparkorn
  • 2 – 2 1/2 msk sirap
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk ströbröd
  • 50 g smör
  • 1/2 tsk salt
  • smör till formen
  • 1 liten rödlök
  • 4 tomater
  • 1/2 dl olivolja
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 2 krm salt
  • 2 msk finhackad persilja

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225°C.
  • Skala och skär potatisen i tunna skivor. Bre ut hälften i en smord ugnssäker form. Krydda med salt.
  • Skär laxen i 1/2-1 cm tunna skivor och lägg dem ovanpå potatisen. Låt surströmmingen rinna av. Dela surströmmingsfiléerna och fördela över laxen. Krossa pepparkornen och strö över. Ringla över sirap och lägg på resten av potatisen. Krydda med salt.
  • Blanda mjölk och grädde och häll över. Täck formen med aluminiumfolie eller smörpapper. Ställ in i ugnen ca 25 minuter.
  • Ta ut formen, strö över ströbröd och klicka på smör. Grädda ytterligare ca 25 minuter, utan aluminiumfolie, tills potatisen känns mjuk.
  • Servera gärna med en tomatsallad och hårt tunnbröd med lagrad ost och finhackad rödlök.

*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration

Lämna en kommentar