Tillagningstid: Under 45 min
4 portioner
Ingredienser
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 röd paprika
- 800 g fast potatis
- 2 msk neutral rapsolja
- 3 msk tomatpuré
- 1 förp saffran (à 1/2 g)
- 4 dl vatten
- 2 msk vitvinsvinäger
- 2 tsk salt
- 2 1/2 dl vispgrädde
- 4 port laxfilé (à 125 g)
- 1 apelsin
- 1 kruka bladpersilja
Gör så här:
- Tina fisken (om fryst används).
- Skala lök och vitlök. Strimla löken och finhacka vitlökarna. Dela, kärna ur och strimla paprikan. Skölj potatisarna och skär dem i bitar.
- Fräs lök, vitlök, paprika och potatis i oljan i en stor kastrull i 2 minuter.
- Tillsätt tomatpuré, saffran, vatten, vinäger och salt. Sjud på svag värme under lock tills potatisen är nästan mjuk, ca 10 minuter.
- Rör ner grädden och sjud ytterligare några minuter tills potatisen är mjuk rakt igenom.
- Skär laxen i ca 3 x 3 cm stora fyrkanter.
- Riv det yttersta av apelsinskalet och spara det till serveringen. Pressa saften ur apelsinen och tillsätt den i grytan.
- Lägg i laxen och låt den sjuda på svag värme cirka 3-4 minuter under lock eller tills laxens innertemperatur är 54°C.
- Hacka persiljan.
- Servera fiskgrytan toppad med persilja och apelsinskal.
*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration