Tillagningstid: Under 45 min
4 portioner
Ingredienser
- 500 g skinn- och benfri laxfilé
- 2 salladslökar
- 1 röd chilifrukt (t.ex spansk peppar)
- 1 dl vispgrädde
- 1 ägg
- 1 tsk salt
- 1 burk krabbkött (à 170 g)
- 1/2 grovskuren koriander
- 2 msk sweet chilisås
- 2 msk sesamfrön (ev. extra till garnering)
- 300 g vitkål
- 1 liten fänkål
- 3 msk olivolja
- 2 msk vit balsamvinäger
- 3/4 tsk salt
- 1 krm nymalen vitpeppar
- limeklyftor
- sweet chilisås
- ev ris eller nudlar
- ev gräslök
Gör så här:
- Skär laxen i grova bitar. Skär salladslöken i tunna strimlor. Dela, kärna ur och finhacka chilin.
- Lägg laxen i en matberedare tillsammans med vispgrädde, ägg och salt. Mixa hastigt till en jämn smet. Lägg över i en skål.
- Häll av krabban, krama ut det sista av vätskan. Tillsätt krabbkött, chili, salladslök, koriander och sweet chilisås till den mixade laxen. Blanda allt väl.
- Sallad: Rosta sesamfröna i en torr och het stekpanna så att de får lite färg.
- Ansa vitkål och fänkål. Skär dem i så tunna strimlor som möjligt. Blanda i en stor skål med olja, balsamvinäger och rostade sesamfrön. Krydda med salt och peppar.
- Stek 2–3 msk stora klickar av smeten i olja i en stekpanna. Platta ut och forma till dem under stekningen med en sked. Stek 2–3 minuter på varje sida. Stek i omgångar och torka ur pannan med hushållspapper mellan stekningarna.
- Servera med vitkålssallad, sweet chilisås, limeklyftor och gärna ris eller nudlar. Garnera ev med gräslök och extra sesamfrön.
*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration