Lax- och krabbkakor sweet chili

Tillagningstid: Under 45 min

4 portioner

Ingredienser

  • 500 g skinn- och benfri laxfilé
  • 2 salladslökar
  • 1 röd chilifrukt (t.ex spansk peppar)
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 burk krabbkött (à 170 g)
  • 1/2 grovskuren koriander
  • 2 msk sweet chilisås
  • 2 msk sesamfrön (ev. extra till garnering)
  • 300 g vitkål
  • 1 liten fänkål
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk vit balsamvinäger
  • 3/4 tsk salt
  • 1 krm nymalen vitpeppar
  • limeklyftor
  • sweet chilisås
  • ev ris eller nudlar
  • ev gräslök

Gör så här:

  • Skär laxen i grova bitar. Skär salladslöken i tunna strimlor. Dela, kärna ur och finhacka chilin.
  • Lägg laxen i en matberedare tillsammans med vispgrädde, ägg och salt. Mixa hastigt till en jämn smet. Lägg över i en skål.
  • Häll av krabban, krama ut det sista av vätskan. Tillsätt krabbkött, chili, salladslök, koriander och sweet chilisås till den mixade laxen. Blanda allt väl.
  • Sallad: Rosta sesamfröna i en torr och het stekpanna så att de får lite färg.
  • Ansa vitkål och fänkål. Skär dem i så tunna strimlor som möjligt. Blanda i en stor skål med olja, balsamvinäger och rostade sesamfrön. Krydda med salt och peppar.
  • Stek 2–3 msk stora klickar av smeten i olja i en stekpanna. Platta ut och forma till dem under stekningen med en sked. Stek 2–3 minuter på varje sida. Stek i omgångar och torka ur pannan med hushållspapper mellan stekningarna.
  • Servera med vitkålssallad, sweet chilisås, limeklyftor och gärna ris eller nudlar. Garnera ev med gräslök och extra sesamfrön.

*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration

Lämna en kommentar