Lax med potatis- och jordärtskocksstomp

Tillagningstid: Under 45 min

4 portioner

Ingredienser

  • 300 g jordärtskockor
  • 600 g potatis
  • 1/2 dl riven färsk pepparrot
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk olivolja
  • salt och peppar
  • 1 gurka
  • 1 citron
  • 1 förp färsk dill (à 20 g)
  • 4 port laxfilé (à 140 g)
  • 1/2 msk olja

Gör så här:

  • Tina laxen (om fryst används).
  • Stomp: Sätt på vatten till potatis och jordärtskockor.
  • Skala och dela jordärtskockor och potatis i halvor. Koka dem mjuka i vattnet.
  • Gurka: Skär gurkan i tärningar och pressa över halva citronen, skär resten i klyftor. Hacka dillen och blanda med gurkan. Salta och peppra.
  • Stomp: Skala och riv pepparroten. Värm mjölken. Häll av vattnet från rotfrukterna och krossa dem tillsammans med mjölken och olivoljan. Rör i pepparoten och smaka av med salt och peppar.
  • Lax: Stek laxen i oljan i en het stekpanna, ca 3 minuter på varje sida, salta.
  • Servera laxen med stompet, gurka och citronklyftor. Lax med potatis- och jordärtskocksstomp.

*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration