Tillagningstid: Under 45 min
4 portioner
Ingredienser
- 300 g jordärtskockor
- 600 g potatis
- 1/2 dl riven färsk pepparrot
- 2 dl mjölk
- 2 msk olivolja
- salt och peppar
- 1 gurka
- 1 citron
- 1 förp färsk dill (à 20 g)
- 4 port laxfilé (à 140 g)
- 1/2 msk olja
Gör så här:
- Tina laxen (om fryst används).
- Stomp: Sätt på vatten till potatis och jordärtskockor.
- Skala och dela jordärtskockor och potatis i halvor. Koka dem mjuka i vattnet.
- Gurka: Skär gurkan i tärningar och pressa över halva citronen, skär resten i klyftor. Hacka dillen och blanda med gurkan. Salta och peppra.
- Stomp: Skala och riv pepparroten. Värm mjölken. Häll av vattnet från rotfrukterna och krossa dem tillsammans med mjölken och olivoljan. Rör i pepparoten och smaka av med salt och peppar.
- Lax: Stek laxen i oljan i en het stekpanna, ca 3 minuter på varje sida, salta.
- Servera laxen med stompet, gurka och citronklyftor. Lax med potatis- och jordärtskocksstomp.
*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration