Tillagningstid: Under 45 min
4 portioner
Ingredienser
- 900 g mjölig potatis
- 2 msk riven färsk pepparrot
- 2 dl gräddfil
- 1 fänkål
- 1/2 gurka
- 1/2 kruka körvel
- 1 citron
- 1 msk olivolja
- salt och peppar
- 4 portionsbitar laxfilé (à 140 g)
- 1 tsk olivolja
Gör så här:
- Stomp: Skala och koka potatisen.
- Fänkålssallad: Ansa och skiva fänkålen så tunt som möjligt, använd gärna en mandolin eller osthyvel. Skala och skär sedan gurkan i långa remsor med potatisskalare. Hacka körveln grovt. Pressa halva citronen. Blanda fänkål, gurka, körvel, citronsaft och olivolja. Smaka av med salt och peppar.
- Skär resten av citronen i klyftor.
- Lax: Stek laxen i olivolja i en stekpanna ca 3 minuter på varje sida eller tills innertemperaturen är 56°C. Krydda med salt och peppar.
- Stomp: Skala och riv pepparroten. Krossa potatisen och blanda den med gräddfilen. Smaka av med pepparrot, salt och peppar.
- Servera laxen med stomp, fänkålssallad, eventuellt lite extra pepparrot och citronklyftor.
*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration