Lax med pepparrotsstomp och fänkålsallad

Tillagningstid: Under 45 min

4 portioner

Ingredienser

  • 900 g mjölig potatis
  • 2 msk riven färsk pepparrot
  • 2 dl gräddfil
  • 1 fänkål
  • 1/2 gurka
  • 1/2 kruka körvel
  • 1 citron
  • 1 msk olivolja
  • salt och peppar
  • 4 portionsbitar laxfilé (à 140 g)
  • 1 tsk olivolja

Gör så här:

  • Stomp: Skala och koka potatisen.
  • Fänkålssallad: Ansa och skiva fänkålen så tunt som möjligt, använd gärna en mandolin eller osthyvel. Skala och skär sedan gurkan i långa remsor med potatisskalare. Hacka körveln grovt. Pressa halva citronen. Blanda fänkål, gurka, körvel, citronsaft och olivolja. Smaka av med salt och peppar.
  • Skär resten av citronen i klyftor.
  • Lax: Stek laxen i olivolja i en stekpanna ca 3 minuter på varje sida eller tills innertemperaturen är 56°C. Krydda med salt och peppar.
  • Stomp: Skala och riv pepparroten. Krossa potatisen och blanda den med gräddfilen. Smaka av med pepparrot, salt och peppar.
  • Servera laxen med stomp, fänkålssallad, eventuellt lite extra pepparrot och citronklyftor.

*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration

Lämna en kommentar