Lax med mandel och karamelliserad lök

Tillagningstid: Under 45 min

4 portioner

Ingredienser

  • 900 g mjölig potatis
  • ca 550 g laxfilé
  • salt och peppar
  • 1 msk senap, gärna dijonsenap
  • 1/2 kruka persilja
  • 50 g mandelspån
  • 2 rödlökar
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 2 dl gröna ärtor (2 dl motsvarar ca 125 g)
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl smetana

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Skala och koka potatisen i saltat vatten.
  • Skär bort skinnet från laxen och skär den i portionsbitar.
  • Lägg laxbitarna i en ugnssäker form. Krydda med salt och peppar. Pensla laxen med senapen. Hacka persiljan, strö över den och mandeln.
  • Sätt in formen mitt i ugnen 8-10 minuter.
  • Skala och skiva löken. Fräs den mjuk i olivoljan. Sänk värmen och tillsätt socker och vinäger och låt koka ihop.
  • Spola ärterna i en sil i ljummet vatten och rör ned dem i lökfräset.
  • Häll av potatisen och krossa med en visp. Vispa ner varm mjölk och smetana. Smaka av med salt och peppar.
  • Servera laxen med mos och lökfräset.

*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration

Lämna en kommentar