Tillagningstid: Under 45 min
4 portioner
Ingredienser
- 900 g mjölig potatis
- ca 550 g laxfilé
- salt och peppar
- 1 msk senap, gärna dijonsenap
- 1/2 kruka persilja
- 50 g mandelspån
- 2 rödlökar
- 1 msk olivolja
- 1 msk strösocker
- 1 msk rödvinsvinäger
- 2 dl gröna ärtor (2 dl motsvarar ca 125 g)
- 1 dl mjölk
- 1 dl smetana
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°C.
- Skala och koka potatisen i saltat vatten.
- Skär bort skinnet från laxen och skär den i portionsbitar.
- Lägg laxbitarna i en ugnssäker form. Krydda med salt och peppar. Pensla laxen med senapen. Hacka persiljan, strö över den och mandeln.
- Sätt in formen mitt i ugnen 8-10 minuter.
- Skala och skiva löken. Fräs den mjuk i olivoljan. Sänk värmen och tillsätt socker och vinäger och låt koka ihop.
- Spola ärterna i en sil i ljummet vatten och rör ned dem i lökfräset.
- Häll av potatisen och krossa med en visp. Vispa ner varm mjölk och smetana. Smaka av med salt och peppar.
- Servera laxen med mos och lökfräset.
*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration