Tillagningstid: Under 30 min
4 portioner
Ingredienser
- 1 gul lök
- 1 msk olivolja
- 3 dl basmatiris
- 1 tsk ras el hanout (se länk under steg 2)
- 1 1/4 tsk salt
- 6 dl vatten
- 1 kyckling- eller grönsaksbuljongtärning
- 4 port laxfilé utan skinn (à ca 140 g)
- 2 krm svartpeppar
- 150 g salladsärtor
- 1 dl hackad koriander eller bladpersilja
Gör så här:
- Skala och finhacka löken. Hetta upp oljan i en vid stekpanna eller kastrull. Fräs löken på medelvärme tills den mjuknar, utan att den får färg.
- Tillsätt ris, Ras el hanout och 1/2 tsk salt (för 4 port) och rör om. Häll i vatten och buljongtärning och låt koka upp. Rör om och sänk värmen. Lägg på lock och låt koka på svag värme enligt tidsanvisning på förpackningen.
- När det återstår ca 8 minuter av koktiden, lyft av locket och lägg försiktigt laxen ovanpå riset. Krydda med 3/4 tsk salt (för 4 port) och peppar. Lägg på locket och låt koka ca 5 minuter. Lyft av locket igen och tillsätt sockerärtorna. Låt koka ytterligare ca 3 minuter under lock tills laxen och riset är klart. Strö över koriander eller persilja.
*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration