Kryddigt ris med lax och sockerärtor

Tillagningstid: Under 30 min

4 portioner

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 1 msk olivolja
  • 3 dl basmatiris
  • 1 tsk ras el hanout (se länk under steg 2)
  • 1 1/4 tsk salt
  • 6 dl vatten
  • 1 kyckling- eller grönsaksbuljongtärning
  • 4 port laxfilé utan skinn (à ca 140 g)
  • 2 krm svartpeppar
  • 150 g salladsärtor
  • 1 dl hackad koriander eller bladpersilja

Gör så här:

  • Skala och finhacka löken. Hetta upp oljan i en vid stekpanna eller kastrull. Fräs löken på medelvärme tills den mjuknar, utan att den får färg.
  • Tillsätt ris, Ras el hanout och 1/2 tsk salt (för 4 port) och rör om. Häll i vatten och buljongtärning och låt koka upp. Rör om och sänk värmen. Lägg på lock och låt koka på svag värme enligt tidsanvisning på förpackningen.
  • När det återstår ca 8 minuter av koktiden, lyft av locket och lägg försiktigt laxen ovanpå riset. Krydda med 3/4 tsk salt (för 4 port) och peppar. Lägg på locket och låt koka ca 5 minuter. Lyft av locket igen och tillsätt sockerärtorna. Låt koka ytterligare ca 3 minuter under lock tills laxen och riset är klart. Strö över koriander eller persilja.

*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration