Tillagningstid: Under 45 min
4 portioner
Ingredienser
- 300 g grön sparris
- 6 dl hönsbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
- 1 dl mjölk (3%)
- salt och peppar
- citronklyftor till servering
- 1 l vatten
- 3 msk ättiksprit (12%)
- 4 ägg
- 1 påse baby spenat (à 65 g)
- 1 msk smör eller margarin
- salt och peppar
- 4 skivor rostat bröd
- 200 g kallrökt lax i skivor
- 1/2 krm peppar
Gör så här:
- Tina sparrisen om den är fryst. Skär den i mindre bitar, spara några sparristoppar vid sidan om.
- Koka upp buljongen i en kastrull. Tillsätt sparrisbitar och mjölk. Låt koka ca 3 minuter. Mixa soppan slät med mixerstav eller i matberedare. Smaka av med salt och peppar. Varmhåll soppan medan resten görs.
- Laxsmörgås: Koka upp vatten och ättiksprit i en låg, vid kastrull. Knäck 1 ägg i taget i en kopp. Rör upp en virvel i vattnet och häll försiktigt ner äggen i den. Sjud ca 4 minuter för rinnig gula eller längre tid för fastare gula. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
- Fräs spenaten hastigt i matfettet i en stekpanna. Smaka av med salt och peppar.
- Rosta bröden. Lägg spenat och lax på rostbröden. Toppa med pocherade ägg och krydda med peppar.
- Fördela sparristopparna i djupa skålar. Häll på den varma soppan. Servera sparrissoppan med laxsmörgås Benedict och citronklyftor.
*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration