Krämig sparrissoppa med laxsmörgås Benedict

Tillagningstid: Under 45 min

4 portioner

Ingredienser

  • 300 g grön sparris
  • 6 dl hönsbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • 1 dl mjölk (3%)
  • salt och peppar
  • citronklyftor till servering
  • 1 l vatten
  • 3 msk ättiksprit (12%)
  • 4 ägg
  • 1 påse baby spenat (à 65 g)
  • 1 msk smör eller margarin
  • salt och peppar
  • 4 skivor rostat bröd
  • 200 g kallrökt lax i skivor
  • 1/2 krm peppar

Gör så här:

  • Tina sparrisen om den är fryst. Skär den i mindre bitar, spara några sparristoppar vid sidan om.
  • Koka upp buljongen i en kastrull. Tillsätt sparrisbitar och mjölk. Låt koka ca 3 minuter. Mixa soppan slät med mixerstav eller i matberedare. Smaka av med salt och peppar. Varmhåll soppan medan resten görs.
  • Laxsmörgås: Koka upp vatten och ättiksprit i en låg, vid kastrull. Knäck 1 ägg i taget i en kopp. Rör upp en virvel i vattnet och häll försiktigt ner äggen i den. Sjud ca 4 minuter för rinnig gula eller längre tid för fastare gula. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
  • Fräs spenaten hastigt i matfettet i en stekpanna. Smaka av med salt och peppar.
  • Rosta bröden. Lägg spenat och lax på rostbröden. Toppa med pocherade ägg och krydda med peppar.
  • Fördela sparristopparna i djupa skålar. Häll på den varma soppan. Servera sparrissoppan med laxsmörgås Benedict och citronklyftor.

*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration