Tillagningstid: Under 45 min
4 portioner
Ingredienser
- 1/2 gul lök
- 1 dl vitt matlagningsvin
- 2 dl fiskbuljong (tärning eller konc fond och vatten)
- 2 dl vispgrädde
- 2 msk ljus maizenaredning
- 1 tomat
- 1/2 kruka dill
- 4 bitar lax (à 150 g)
- 150 g färsk bladspenat
- 2 msk olivolja till stekning
- salt och peppar
Gör så här:
- Finhacka löken och fräs den mjuk i en kastrull med 1/2 mängden av olivoljan. Häll på vin och låt småputtra ett par minuter.
- Häll därefter på fiskbuljongen och grädden. Låt koka ihop i 6-7 minuter på medelstark värme.
- Vispa ut maizenaredning i den kokande såsen. Sänk värmen och låt sjuda tills du fått en fin gräddig såskonsistens. Smaksätt med salt och peppar. Skär tomaten i 4 delar (för 4 port), skär bort innanmätet och skär tomatköttet i fina tärningar.
- Rör ner finhackad dill och tomattärningar precis före servering.
- Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten, lägg i laxbitarna, sänk värmen och sjud i ca 6 minuter.
- Fräs den färska bladspenaten hastigt i en het stekpanna med resten olivolja. Salta och peppra.
- Lägg upp laxen på tallrikar, toppa med spenaten och skeda över dillsåsen. Servera med kokt eller pressad potatis.
*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration