Kokt lax med spenat och dillsås

Tillagningstid: Under 45 min

4 portioner

Ingredienser

  • 1/2 gul lök
  • 1 dl vitt matlagningsvin
  • 2 dl fiskbuljong (tärning eller konc fond och vatten)
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk ljus maizenaredning
  • 1 tomat
  • 1/2 kruka dill
  • 4 bitar lax (à 150 g)
  • 150 g färsk bladspenat
  • 2 msk olivolja till stekning
  • salt och peppar

Gör så här:

  • Finhacka löken och fräs den mjuk i en kastrull med 1/2 mängden av olivoljan. Häll på vin och låt småputtra ett par minuter.
  • Häll därefter på fiskbuljongen och grädden. Låt koka ihop i 6-7 minuter på medelstark värme.
  • Vispa ut maizenaredning i den kokande såsen. Sänk värmen och låt sjuda tills du fått en fin gräddig såskonsistens. Smaksätt med salt och peppar. Skär tomaten i 4 delar (för 4 port), skär bort innanmätet och skär tomatköttet i fina tärningar.
  • Rör ner finhackad dill och tomattärningar precis före servering.
  • Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten, lägg i laxbitarna, sänk värmen och sjud i ca 6 minuter.
  • Fräs den färska bladspenaten hastigt i en het stekpanna med resten olivolja. Salta och peppra.
  • Lägg upp laxen på tallrikar, toppa med spenaten och skeda över dillsåsen. Servera med kokt eller pressad potatis.

*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration

Lämna en kommentar