Tillagningstid: Under 45 min
4 portioner
Ingredienser
- 1 dl smetana
- 2 msk skånsk senap
- salt
- svartpeppar
- 1/2 gurka
- 2 msk färsk riven pepparrot
- 4 msk hovmästarsås
- 140 g ädelost
- 2 färska fikon
- 2 msk rostade hasselnötter
- 4 msk smör
- 4 landgångsbröd
- 12 blad av kruksallad
- 8 skivor julskinka
- 1/2 dl rostad lök
- färsk persilja
- 8 skivor kallrökt lax
- färsk dill
Gör så här:
- Senapskräm: Vispa smetanan så att den blir fast. Blanda i senap, smaka av med salt och peppar. Lägg krämen i en engångsspritspåse.
- Gurksallad: Skala och dela gurkan på längden och kärna ur. Skär ca 1/2 x 1/2 cm stora tärningar av gurkan. Skala och riv pepparroten fint på ett rivjärn. Blanda ner gurkan och pepparroten i senapssåsen.
- Skiva ädelosten i 4 lika stora skivor (för 4 port). Skär fikonen i klyftor. Hacka nötterna grovt.
- Bred smöret på landgångsbröden. Fördela salladsbladen på bröden.
- Lägg 2 skivor skinka i ena änden på bröden. Spritsa på senapskräm, toppa med rostad lök och garnera med persilja.
- Lägg 2 laxskivor bredvid skinkan, lägg på gurksalladen och garnera med dill.
- Fördela osten och fikonen bredvid laxen och strö över nötterna.
*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration