Jullandgång

Tillagningstid: Under 45 min

4 portioner

Ingredienser

  • 1 dl smetana
  • 2 msk skånsk senap
  • salt
  • svartpeppar
  • 1/2 gurka
  • 2 msk färsk riven pepparrot
  • 4 msk hovmästarsås
  • 140 g ädelost
  • 2 färska fikon
  • 2 msk rostade hasselnötter
  • 4 msk smör
  • 4 landgångsbröd
  • 12 blad av kruksallad
  • 8 skivor julskinka
  • 1/2 dl rostad lök
  • färsk persilja
  • 8 skivor kallrökt lax
  • färsk dill

Gör så här:

  • Senapskräm: Vispa smetanan så att den blir fast. Blanda i senap, smaka av med salt och peppar. Lägg krämen i en engångsspritspåse.
  • Gurksallad: Skala och dela gurkan på längden och kärna ur. Skär ca 1/2 x 1/2 cm stora tärningar av gurkan. Skala och riv pepparroten fint på ett rivjärn. Blanda ner gurkan och pepparroten i senapssåsen.
  • Skiva ädelosten i 4 lika stora skivor (för 4 port). Skär fikonen i klyftor. Hacka nötterna grovt.
  • Bred smöret på landgångsbröden. Fördela salladsbladen på bröden.
  • Lägg 2 skivor skinka i ena änden på bröden. Spritsa på senapskräm, toppa med rostad lök och garnera med persilja.
  • Lägg 2 laxskivor bredvid skinkan, lägg på gurksalladen och garnera med dill.
  • Fördela osten och fikonen bredvid laxen och strö över nötterna.

*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration

Lämna en kommentar